N-VA wil straatnaam voor Pieter Leys in Sint-Andries

© BENNY PROOT
Stefan Vankerkhoven

Tijdens de Brugse gemeenteraad vroeg raadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) maandagavond om een straatnaam te geven aan zijn partijgenoot Pieter Leys, gewezen burgemeester van Sint-Andries.

De stad Brugge wil de straatnaambordjes opfrissen. Pol Van Den Driessche heeft vragen over het feit dat een dubieuze historische figuur als Koning Leopold II, die zelfs door de Verenigde Naties gecontesteerd wordt omwille van zijn moordzucht in Kongo, wel een straatnaam verdient in Brugge.

Volgens cultuurschepen Nico Blontrock is het niet evident om zomaar straatnamen op te doeken. Waarop Pol Van Den driessche repliceerde: “Op zijn minst zou er op het straatnaambord wat duiding moeten gegeven worden over Leopold II. Er zijn trouwens andere politieke figuren die meer een straatnaam verdienen. In Sint-Andries zou een straat geust mogen verwijzen naar oud-burgemeester Pieter Leys.”

Senator

Advocaat Pieter Leys (op bijgaande foto met zijn echtgenote) was van 1959 tot eind 1970 burgemeester van Sint-Andries. Hij richtte er domeinen De Koude Keuken en het Jagershof op, naast het industriepark Waggelwater. Aanvankelijk was hij CVP-politicus, maar hij werd uit de partij gezet en werd nadien Volksunie-lid. Hij kampte zich vurig tegen de fusie van Groot-Brugge. In de jaren ’70 was hij Kamerlid en gecoöopteerd senator, van 1977 tot 1994 schepen in Brugge. Hij overleed in 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier