N-VA wil een wijkpolitiebrigade op de fiets in Kortrijk

Steven Lecluyse, Axel Ronse en Kelly Detavernier. © AXV
Redactie KW

N-VA Kortrijk stelde maandag op de Vetexsite zijn plan voor bruisende buurten voor. Dat telt vier speerpunten.

Het gaat om meer groen, een wijkpolitiebrigade op de fiets, de inzet van mobiele slimme camera’s en comfortabele voet- en fietspaden.

“In elke buurt moet er groen zijn. De buurt mag dat trouwens zelf bepalen”, aldus lijsttrekker Axel Ronse. “We zijn niet voor niets naar de Vetex gekomen. Hier is men expliciet vragende partij om van dit terrein van ruim twee hectare een groene buurt te maken.”

Daarnaast wil N-VA een wijkpolitiebrigade. “Nu rijden er wel al politiemensen met de fiets rond, maar er is geen brigade. Wij willen die in het leven roepen. Met wijkagenten die zich makkelijk integreren in de groepen van jongeren en zo goed weet wat er leeft in de buurten. Met de fiets kunnen ze vaak ook sneller ter plaatse zijn.”

Camerabeelden filteren

Slimme camera’s moeten dan weer dienen om daders van feiten sneller op te sporen. Axel Ronse: “Als een getuige melding maakt van een fietsdiefstal door een persoon die een blauwe broek en rode trui droeg, kan je wel camerabeelden bekijken, maar het kan lang duren voor je resultaten boekt. Dankzij slimme camera’s kan je de beelden filteren op bijvoorbeeld ‘blauwe jas’ en spaar je tijd uit.” Nog op politioneel vlak wil N-VA een cel binnen de politie oprichten die sociale media screent.

N-VA wil tot slot werk maken van goede fiets- en voetpaden. Kelly Detavernier: “Tijdens onze huisbezoeken vragen enorm veel mensen ons om een fiets- of voetpad aan te pakken. De volgende coalitie moet daar echt werk van maken.” (AXV)