N-VA wil Brugse gemeenteraad moderniseren: “Meer zittingen en livestream”

Geert Van Tieghem. (Foto a-FP)
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Met een brief vol voorstellen wil N-VA Brugge de oude discussie over het moderniseren van de gemeenteraad nieuw leven inblazen. “De oppositie in de volgende gemeenteraad zal veel kleiner zijn. Ook wij willen onze stem laten horen”, zegt fractieleider Geert Van Tieghem (N-VA). N-VA mikt onder meer op meer zittingen en livestreaming.

Alle Brugse politici kregen deze week een brief van N-VA Brugge in de mailbox. De partij pleit daarin om “de maandelijkse gemeenteraad te verbeteren en boeiender te maken”. Zo pleit N-VA onder meer voor een livestreaming van de raad, voor een vragenuurtje met korte actuele vragen en een beperking in spreektijd.

Voor N-VA moeten ook extra themazittingen over pakweg toerisme, mobiliteit en de haven in overweging worden genomen en zijn twee gemeenteraden per maand geen overbodige luxe. De partij vraagt ook om een nieuwe opstelling te overwegen, zodat de oppositie en de meerderheid naar elkaar kunnen kijken.

“Doordat er straks drie partijen in de meerderheid zitten, wordt de oppositie in Brugge heel klein”, zegt N-VA-fractieleider Geert van Tieghem. “Ook wij willen onze stem laten horen, dat is de democratie. De discussie is trouwens een oud zeer. De gemeenteraad is oubollig en archaïsch, zeker als je dat vergelijkt met hoe het er in de zakenwereld aan toe gaat. Het is toch niet normaal dat we een half jaar moeten wachten op het verslag van de gemeenteraad? In de bedrijfswereld ligt een verslag na drie dagen klaar. Dat is transparantie, dat is democratie.”

Grote stad

De punten waar N-VA het meest voor streeft zijn de extra gemeenteraden en de livestreaming. “In iedere grote stad in Vlaanderen worden de gemeenteraden rechtstreeks uitgezonden. Brugge is toch de derde grootste stad van Vlaanderen? En twee gemeenteraden per maand lijken me geen overbodige luxe. Straks wordt het OCMW ingekanteld in de stad, wat voor extra agendapunten zal zorgen. Nu al lopen de gemeenteraden uit tot middernacht of 1 uur ‘s nachts. Wat zal dat straks geven? En zeven uur aan een stuk vergaderen komt de kwaliteit ook niet ten goede. Dan zie ik collega’s magazines lezen of op hun iPhone spelletjes spelen. Schandalig!”

Beleidsnota in januari

Toekomstig burgemeester Dirk De fauw reageert tevreden op de voorstellen van N-VA Brugge. “Het is leuk dat N-VA voorstellen doet, maar we hebben niet gewacht op hun brief om maatregelen te nemen. Heel wat van hun voorstellen staan al in het ontwerp van onze beleidsnota. Het schrijven daarvan loopt zeer vlot. Waar het in deze legislatuur zes maanden duurde vooraleer het beleidsplan voorgesteld kon worden, willen we dit nu in de gemeenteraad van februari al voorstellen. Maar eerlijk: als het zo vlot blijft lopen, dan zal het ons al lukken in januari, tijdens de eerste gemeenteraad van het nieuwe college.”

Wie de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad wordt, is nog steeds niet bekend. “Dat hangt af van de verdeling van de mandaten”, aldus nog Dirk De fauw. “Die post hebben we bij het verdelen van de schepenambten bewust vrij gelaten. Alle drie de partijen maken nog kans op dat belangrijk ambt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier