N-VA Wevelgem wil eerste raad voor dierenwelzijn

Gemeenteraadslid Joachim Naert met zijn hond Arthur. © WO
Stefaan Lernout

Of er een raad komt die de schepen moet adviseren bij kwesties van dierenwelzijn wordt vanavond in de gemeenteraad bekeken. Het voorstel van gemeenteraadslid Joachim Naert is alvast vernieuwend, het zou de eerste raad voor dierenwelzijn in West-Vlaanderen worden.

Krijgt Wevelgem er na een sport-, bibliotheek-, cultuur en jeugdraad ook een raad voor dierenwelzijn bij? Dat is alvast de wens van Joachim Naert, gemeenteraadslid voor N-VA. Herhaaldelijk kwam hij in het verleden op voor een diervriendelijker Wevelgem, getuige daarvan enkele opgemerkte tussenkomsten in de gemeenteraad. Daar vroeg hij onder meer naar het aanstellen van een schepen van Dierenwelzijn en voor de aanleg van een hondenlosloopweide.

“Beide voorstellen worden door de meerderheid uitgevoerd”, aldus raadslid Naert. “Schepen Stijn Tant (CD&V) kreeg als bevoegdheid Dierenwelzijn mee en de burgemeester gaf via een Facebookfilmpje aan snel werk te willen maken van een hondenloopweide.”

Een volgende stap is de oprichting van een dierenwelzijnsraad. Behalve in Herk-de-Stad in Limburg is er nergens een dergelijk gemeentelijk adviesorgaan. Het voorstel komt deze avond op de gemeenteraad. Dat orgaan moet de gemeente advies geven omtrent alles wat met dierenwelzijn te maken heeft, net zoals dit reeds gebeurt met andere bevoegdheden zoals milieu, sport, cultuur, jeugd… Een diversiteit aan thema’s kan er aangekaart worden, zoals de aanleg van een hondenweide, de overlast van duiven, of moet een hond die iemand heeft gebeten worden afgemaakt of niet.

“Er is heel wat expertise omtrent dierenwelzijn beschikbaar in de gemeente. Als we dit kunnen samenbrengen in een dierenwelzijnsraad kan dit enkel een goede ondersteuning zijn voor de nieuwe schepen van Dierenwelzijn”, meent het raadslid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier