N-VA: “Wandelpaden Roeselaarse begraafplaatsen in erbarmelijke staat”

© STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

N-VA wil dat de slechte toestand van de wandelpaden op de begrafenisplaatsen in groot-Roeselare aangepakt worden. “Ik nam de proef op de som en de situatie is erbarmelijk”, zegt Lieve Lombaert.

N-VA ontving de afgelopen maanden tientallen meldingen over de slechte toestand van de wandelpaden op de begrafenisplaatsen in groot-Roeselare. “Een pak oudere mensen contacteerde me over de slechte toegankelijkheid”, zegt Lieve Lombaert. “Als je met ene rolstoel, rollator of wandelstok de begraafplaatsen wil betreden, is het vaak een moeilijke opdracht om weer heelhuids naar huis te keren. Maar ook jonge gezinnen staan in de koud omdat de weg naar het graf, urne of de sterretjesweide niet zo vlot verloopt. Het is een regelrechte schande dat dit niet wordt aangepakt.”

Tijdens de gemeenteraad van maart kaartte het raadslid de situatie al aan. “Ondanks de overduidelijke voorgestelde evaluatie van de feiten ontkende de bevoegde schepen alles. Het stadsbestuur is blijkbaar al tien jaar bezig met een plan uit te rollen en concludeert dat er momenteel geen probleem is qua bereikbaarheid. Maar minder mobiele inwoners blijven in de kou staan. Wij roepen de bevoegde schepen daarom op het matje en eisen een snelle herstelling van de wandelpaden. Als teken van respect voor iedereen die het graf van zijn of haar overledenen vlot wil bereiken.”

Schepen van Begraafplaatsen Marc Vanwalleghem (CD&V) reageert fel. “Er is inderdaad één weg op de nieuwe begraafplaats die dringend aangepakt moet worden. De herstellingswerken stonden in het budget van dit jaar gepland, maar zijn door omstandigheden gesneuveld. We willen er evenwel volgend jaar zeker werk van maken. Ik zou van mevrouw Lombaert graag een concrete lijst krijgen met alle locaties van de slechte paden. Bij écht nijpende problemen zullen we uiteraard actie ondernemen. En bovendien hebben we de voorbije tien jaar al een pak inspanningen geleverd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier