N-VA stapt in Oostendse ‘ménage à trois’ met Open VLD en CD&V, sleutel ligt bij Groen

Dinsdag kwamen CD&V en Open VLD tot een overeenkomst in Oostende. © BELGA
Redactie KW

Ook N-VA verbindt zijn lot nu aan dat van Open VLD en CD&V in Oostende. “Wij hopen om snel over de inhoud te kunnen praten en Groen dan ook te kunnen overtuigen”, zegt N-VA-kopman Björn Anseeuw.

Bart Tommelein, de winnaar van de verkiezingen in Oostende, gaat voor een coalitie zonder de Stadslijst van Johan Vande Lanotte. Die moest zondag zwaar verlies incasseren, maar bleef wel de grootste partij. Tommelein wil het liefst besturen met CD&V, N-VA en Groen. Maar Groen wil daar niet van weten en kiest voor een progressieve coalitie met de Stadslijst en Open VLD, waarin Tommelein wel burgemeester mag worden.

Gisteren had Bart Tommelein een gesprek met CD&V, waarna beide partijen besloten één front te vormen. Na een gesprek met N-VA-lijsttrekker Björn Anseeuw sloot ook de N-VA zich daarbij aan. “Wij willen samen werken aan een nieuw en goed project voor Oostende”, vertelt Anseeuw. “De drie partijen gaan niet zonder elkaar in coalitie. Ik heb eens opgelijst wat de overeenkomsten zijn tussen ons en Groen en ik kom aan zeven pagina’s. We willen nu over de inhoud spreken. We zijn het al met drie partijen eens, ik ben ervan overtuigd dat Groen er als vierde partner kan bij komen. Verandering is niet mogelijk met een partij die al 24 jaar aan de macht is.”

“De vernieuwingscoalitie met Open VLD, CD&V, N-VA en Groen heeft weliswaar één zetel minder dan een progressieve coalitie met Stadslijst, Groen en Open VLD, maar kreeg wel 1.000 stemmen meer zondag. Deze formule heeft dus een breder draagvlak bij de bevolking“, vindt Anseeuw. “Maar het gaat ons vooral over de inhoud. Daar willen we zo snel mogelijk over spreken en dan kunnen we zeker een akkoord bereiken.”

(HH)