N-VA pleit voor gsm-verbod in gemeenteraad

We zien v.l.n.r. burgemeester Joris Hindryckx, gemeenteraadsvoorzitter Geert Van Exem en algemeen directeur Dries Braeye, die op zijn eerste gemeenteraad meteen het huishoudelijk reglement mocht voorstellen. © (Foto TOGH)
Redactie KW

Kersvers algemeen directeur van Houthulst Dries Braeye stelde met trots het nieuwe huishoudelijke reglement van de gemeenteraad voor. N-VA maakte hiervan gebruik om te hoge zitpenningen en het feit dat er in 2018 maar acht gemeenteraden gehouden werden, aan te klagen.

In het huishoudelijk reglement staat onder meer dat de gemeenteraadsleden een zitpenning van 213,32 euro ter zitting krijgen (het dubbele voor de gemeenteraadsvoorzitter) en dat de gemeenteraad tien keer per jaar moet samenkomen.

“Profiteren van belastingsgeld”

“We hebben zes jaar geleden als een aangehaald dat die 213,32 euro zitpenning te veel is”, zei Filip Vanhevel (N-VA). “Het geeft een wrange nasmaak dat deze gemeenteraad zichzelf de maximale zitpenning toekende. Toen we daar zes jaar al eens opmerking over maakten, hoorde ik van toenmalig SP.A-schepen Roger Clauw een van de kromste redeneringen ooit. Hij zei dat het onze N-VA-minister Geert Bourgeois was die de maximale zitpenning op zo’n hoog bedrag gezet heeft. En dat het dus de schuld van N-VA was dat de gemeenteraden zakken vol geld kosten aan de gemeente. Blijkbaar is het een reflex bij de socialisten om telkens maximaal te profiteren van belastinggeld.”

“Probleem van deze tijd”

Vanhevel maakte ook van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor minder telefoongebruik in de gemeenteraad. “Onlangs was ik in een café waar de bazin aan de klanten vroeg om bij het binnenkomen de smartphone in een apart mandje te leggen. Dat zou misschien geen slecht idee zijn voor deze gemeenteraad”, zei Filip Vanhevel. “Het is een vorm van beleefdheid om te luisteren als er iemand aan het woord is in plaats van op de smartphone te tokkelen. Nu ja, het is een probleem van onze tijd. We zijn allemaal verslingerd aan onze telefoon, dat is niet alleen het geval in de gemeenteraad. Zo’n mandje zou geen slecht idee zijn, al denk ik dat het niet eenvoudig is om dat op te nemen in het huishoudelijk reglement.”

Te weinig gemeenteraden

Zijn partijgenoot Kristof Vande Moortel (N-VA) klaagde dan weer het feit aan dat er in 2018 te weinig gemeenteraden waren. “In het huishoudelijk reglement staat dat de gemeenteraad minimum tien keer per jaar moet samenkomen, maar vorig jaar was dat niet het geval. Waarom zou je het dan dat aantal moeten opnemen in je huishoudelijk reglement.”

“Vorig jaar was een uitzondering”, antwoordde gemeenteraadsvoorzitter Geert Van Exem (CD&V). “Soms zijn er zodanig weinig agendapunten dat het geen zin heeft om daarvoor speciale een zitting te organiseren. Dat was vorig jaar vooral het geval tegen het einde van de legislatuur. De jaren voordien waren er zelfs meer dan tien gemeenteraden. Laat ons dan ook die regel van minimum tien gemeenteraden per jaar interpreteren als gemiddeld tien gemeenteraden per jaar.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier