N-VA/Open VLD+ als hechte groep naar de kiezer in Tielt

© Wouter Meeus
Jos Remaut

Op de Vlaamse Feestdag stelde het kartel N-VA/Open VLD+ zijn lijst voor de komende verkiezingen voor. “Vol vertrouwen, maar niet overmoedig”, zo klonk het als uit één mond. Beide partijen voelen zich opperbest bij elkaar en zijn door hun daadkracht in de voorbije bestuursperiode nog dichter naar elkaar toegegroeid. “Complementariteit die perfect wordt geïllustreerd door de tandem Els-Veerle, maar hier is het écht wel groepswerk.”

Zo te zien heeft de afscheuring van de mensen van Iedereen Tielt hier geen zware sporen achtergelaten. “Wij gaan voor een positief project, dat voortbouwt op de tien speerpunten van onze vorige campagne, waar we in de voorbije zes jaar toch al heel wat van hebben kunnen realiseren”, zegt lijsttrekker Els De Rammelaere. Open VLD-voorzitter Johan Rosseel vult aan : “Wij gaan volop voor kwaliteit, vertrekkend vanuit de maar liefst 20 huis- aan huisbevragingsrondes die we hielden bij de bevolking, ook op het platteland. We kregen heel wat positieve zaken te horen, maar af en toe was er ook kritiek. Aan ons nu om daar een zinvol antwoord op te bieden, wie in de keuken komt moet tegen de warmte kunnen !” En lijstduwer Veerle Vervaeke, die vat het op haar manier samen : samenwerken, verder doen en… gewoon doen !”

Vernieuwing én ervaring

De lijst telt 17 nieuwkomers maar bevat ook 10 namen van mensen die de vorige keer al meededen, een gezonde mix dus van verfrissing én politieke ervaring. Dit zijn ze dus, de 27 kandidaten van de kartellijst, die dingen naar uw gunst en stem :

1. Els De Rammelaere (49), advocaat en sinds 2013 burgemeester, daarvoor 6 jaar schepen en al in 18 jaar in de gemeenteraad.

2. Simon Germonpré (28, account manager) is een opvallende nieuwkomer die meteen de tweede plaats inpalmt. Hij is de zoon van VLD-boegbeeld wijlen Gery Germonpré en Magda Maes, die ook nog in de gemeenteraad gezeteld heeft. Hij is actief in de minivoetbalcompetitie Aarsele-Markegem en het sociale leven in Tielt. Vroeger was hij ook lid van de scouts en Moeder Gezelle

3. Roos Baert (41) is zaakvoerder van het bouwbedrijf Isorecon en werd enkele jaren geleden uitgeroepen tot de sportlieveling van Tielt. Ze is al 32 jaar actief in de judoclub.

4. Henk Mauws (49) is al 18 jaar actief in de politiek en zetelt momenteel in de gemeenteraad. Hij is actief in tal van verenigingen en voorzitter van een oudercomité.

5. Joris Tack (48) deed de vorige keer ook mee. Hij is afkomstig uit Kanegem maar woont nu in Aarsele. Hij is lid van het Autonoom Gemeentebedrijf en de Raad van Bestuur van de Tieltse Bouwmaatschappij. Beroepshalve is hij technicus in een diepvriesbedrijf, zijn vrije tijd vult hij vooral sportief in als lid van AV Molenland en fietsclub De Kurte Tieze, Dosko Kanegem en de Snelle Sletsen Kanegem.

“Els en Veerle zijn perfecte tandem, maar dit is hier echt wel groepswerk”

6. Vicky Van Compernolle (48) is halftijds bediende en zelfstandig medische pedicure aan huis. Ze is ook actief in de horeca en de journalistiek. Ze staat vooral ook bekend om haar grenzeloos positivisme : “Overal waar Vicky verschijnt, is er ambiance.”

7. Hamdi Latifi (35) is zaakvoerder van het transportbedrijf Transllapi. Hij is afkomstig van Kosovo, als kind is hij samen met zijn ouders naar hier gevlucht voor de oorlog. Hij is actief in het verenigingsleven en heeft een bijzonder hart voor jeugdvoetbal.

8. Alain Dhondt (37) is een man met ervaring in de politiek : hij is OCMW-raadslid en lid van het Autonoom Gemeentebedrijf. Hij is zaakvoerder van het communicatiebedrijf Ziedoes en organisator van tal van activiteiten.

9. Ook Ivan Van Cauwenberghe (61) is een ancien. Hij woont in de Stationsbuurt in Aarsele en werkt als afdelingshoofd personeel bij een belangrijke vervoersmaatschappij. Hij is actief in het Davidsfonds Aarsele-Kanegem.

10. Opmerkelijke kandidaat op plaats 10 : slager Hans De Vrieze (55) uit de Bruggestraat neemt de plaats in van zijn zoon Bjorn, die op 1 mei onverwacht overleed. Stilaan groeide de overtuiging van vader Hans dat hij Bjorns plaats moest in nemen. “Ik moét dit doen, als eerbetoon aan mijn zoon. En net als hij zou gedaan hebben, zal ik me vooral inzetten voor de belangen van de lokale handelaar”, zegt Hans, die getrouwd is met Gudrun Vandeginste. Ze wonen in de Rozeboomlaan en hebben nog een dochter Bieke.

11. Nathalie Verhulst (43) werkt in het OCMW. Ze volgt een opleiding als zorgkundige om zelf als bejaardenhelpster aan de slag te kunnen. Enkele jaren geleden werd ze sleutelfee tijdens het Tieltse carnaval.

12. Steven Lampaert (36) is brandweerman bij post Aarsele en bestuurslid bij Tennisclub De Waaiberg. Hij baat een bedrijf in sanitair uit, terwijl zijn vrouw Eveline de tearoom van De Waaiberg uitbaat.

13. Hans Lema (45) is vertegenwoordiger en actief in het bewonersplatform van Schuiferskapelle.

14. Bianca Wybo (44) werkt bij B-post en is actief als voetbalsupporter, regerende sleutelfee en simulant bij het Rode Kruis. Ze is ook bestuurslid in het straatcomité van de Klijtenstraat.

15. Jurgen Deman (50) werkt in de gevangenis van Gent en is al van in zijn jeugd politiek actief.

16. Lisa Bogaert (26) is zorgkundige in het rusthuis van Ruiselede.

17. Demmy Ollivier is met haar 22 lentes de jongste kandidate. Ze is geriatrisch verpleegkundige.

18. Marie-Claire Verbeke (67) werkt als vertegenwoordiger bij T&T design. Ze is lid van de cultuurraad en sociaal actief. De vorige keer was ze ook kandidaat.

19. Lily Veys (57) is buschauffeur.

20. Davy Van Stekelenburg (40) werkt op het stadhuis. Vijf jaar geleden werd hij winnaar van Komen Eten en een paar jaar geleden ook Keizer Carnaval.

21. Conny Braekevelt (53) is postbode.

22. Johan Rosseel (48) is zaakvoerder en actief in VV Tielt. Hij is voorzitter van de wijk Over de Statie van van Open VLD Tielt.

23. Sofie Verstaen (39) was de vorige keer ook kandidaat. Ze werkt bij Hulp in Huis en is goed thuis in het jeugdvoetbal.

24. Tonny Coussens(44) is exit controler bij Joris Ide. Hij is ook brandweerman bij de post Tielt.

25. Mia Callewaert (61)is gepensioneerd kleuterleidster en nog altijd actief als dansjuf bij ballet Attitude. Ze is gemeenteraadslid en won de Tieltse persprijs in 2000.

26. Patrick Wauters (53) uit Aarsele is logistiek verantwoordelijke binnen de transportsector. Hij is gemeenteraadslid en actief binnen Sint-Cecilia Aarsele.

27. Veerle Vervaeke (44) is burgerlijk bouwkundig ingenieur en werkzaam in de productcertificatie. Ze is actief als schepen van infrastructuur, landbouw en het PPS-project Collegesite.

De vorige keer haalde het kartel ruim 28 %, wat goed was voor 7 van de 25 zetels. Ze mikken minstens evenveel, maar nu dus op 27. Gemeenteraadslid Joke Parmentier is geen kandidaat meer.

“Ik doe dit voor Bjorn”

Opmerkelijke kandidaat op plaats 10 : slager Hans De Vrieze uit de Bruggestraat neemt de plaats in van zijn zoon Bjorn, die op 1 mei onverwacht overleed. “Bjorn was een kerel uit één stuk, die echt wel wou gaan voor zijn politiek engagement. Bij N-VA/Open VLD had hij ook een ware vriendenkring gevonden”, zegt vader Hans. “Die vriendenkring was dan ook met verstomming geslagen toen het droeve nieuws bekend raakte. De groep nam wat tijd om een en ander te verwerken, maar stilaan groeide de overtuiging van vader Hans dat hij Bjorns plaats moest in nemen. “Ik moét dit doen, als eerbetoon aan mijn zoon. En net als hij zou gedaan hebben, zal ik me vooral inzetten voor de belangen van de lokale handelaar“, zegt Hans, die er nu nog een beetje onwennig bijstaat op het politieke toneel, maar beslist snel zijn draai zal vinden. Hans is getrouwd met Gudrun Vandeginste. Ze wonen in de Rozeboomlaan en hebben nog een dochter Bieke.