N-VA Oostende: “Vande Lanotte sluist stadsgeld door naar eigen rekening”

Björn Anseeuw hield vrijdagmiddag een persconferentie. © Davy Coghe
Redactie KW

Volgens de N-VA is bijna 5,5 miljoen euro stadsgeld naar Basketbalclub Oostende (BCO) gevloeid. Daarvan ging minstens 10.000 euro naar burgemeester Vande Lanotte zelf. De burgemeester ontkent: “Ik heb geen geld ontvangen van de basket, maar een financieel steentje bijgedragen.” Ook Filou Oostende reageerde intussen op de aantijgingen van de N-VA-lijsttrekker.

Basketbalclub Oostende huurt de basketzaal van de cvba Versluys Dôme, een dochter van het AG Stadsvernieuwing Oostende en dus van de stad. Maar de cvba stelt daar ook een heel pak vergoedingen tegenover. In totaal gaat het volgens N-VA-kopman Björn Anseeuw over ruim 2.380.000 euro en nog eens een verlies van ruim 3 miljoen euro op de balans van de cvba Versluys Dôme. “In totaal dus bijna 5,5 miljoen euro die via de stad naar BCO vloeide.”

“BCO huurt de basketzaal voor 3.650 euro per maand, maar krijgt daar heel wat dienstverlening van de cvba Versluys Dôme – dus van de stad – bij”, legt Björn Anseeuw uit. “Het uitbaten van de catering en de drankgelegenheden, bewaking, onderhoud, verkoop van tickets… De cvba besteedt die opdrachten op haar beurt uit aan BCO, die daar geld voor krijgt van de cvba. Sinds 2005 betaalde BCO 529.250 euro aan de cvba, maar kreeg 1.077.881,33 euro terug.”

Nog meer centen

“Maar er is meer. In de huur van de zaal is ook het gebruik van gas, water en elektriciteit inbegrepen, maar dat kost de cvba veel meer dan de huur opbrengt: liefst 896.623,36 euro sinds 2005. Bovendien betaalt de cvba aan BCO nog eens 935.455 euro voor het organiseren van andere evenementen in de basketzaal. Een heel bedrag als je weet dat er de voorbije twaalf jaar gemiddeld minder dan vier evenementen waren.”

“Samengevat: zo ging er al 2.380.709,72 euro stadsgeld naar BCO en bovendien is de Versluys Dôme verlieslatend: de verliezen zijn intussen opgelopen tot 3.075.419 euro. Met andere woorden: in totaal maakte dit kluwen dat al bijna 5,5 miljoen euro van de stad naar de basket vloeide.”

Ook geld naar Vande Lanotte

Bovendien ging volgens de N-VA ook geld naar Vande Lanotte zelf. Tot in 2012 had hij een eigen bedrijfje Mabuspo. Bij het opdoeken van dat bedrijfje werd een jaarrekening neergelegd, waaruit blijkt dat Mabusco voor ruim 10.000 euro handelsvorderingen heeft bij BCO en dat de basketclub nog eens 6.000 euro betaalde voor scoutingopdrachten.

“Dat een burgemeester en minister van Staat het nodig vindt om een adviesbedrijfje op te richten, tot daar aan toe. Maar dat hij dat bedrijfje gebruikt in de basketclub die hij rijkelijk spekt met Oostends belastingsgeld en dat uiteindelijk ook naar zijn eigen bankrekening doorsluist, is een schande”, vindt Björn Anseeuw.

“Vuile oorlog”

“Het is duidelijk dat de N-VA een vuile oorlog wil voeren”, reageert Johan Vande Lanotte, die alle beschuldigingen ontkent. Hij zegt persoonlijk geen geld gekregen te hebben van BCO, maar juist geld gegeven en daar maar een beperkt deeltje van te hebben teruggekregen.

“De N-VA rept met geen woord over de toekomst van Oostende, van de stad. Bij gebrek aan inhoud moeten er persoonlijke aanvallen komen, met onzinnige beweringen. De beschadigingsoperatie is dus duidelijk gestart“, zegt.

Johan Vande Lanotte:
Johan Vande Lanotte: “Ik heb geen financieel voordeel gedaan aan de basket, maar de club juist financieel gesteund.”© HH

“De bewering dat het stadsbestuur 2,3 miljoen euro stadsgeld naar de basketclub stuurde, is grotesk. De basketzaal is door de cvba gezet zonder 1 euro aan stadsgeld. Vanuit de stad is in een periode van twaalf jaar maar één subsidie voorzien van 350.000 euro voor brandbeveiligingswerken. Voor de rest werkt de cvba op zich, onder meer via de inbreng van sponsors. Het verlies van 3 miljoen euro van de cvba is boekhoudkundig. De zaal veroudert en vermindert in waarde. Na de huurperiode van 27 jaar zal de huurperiode boekhoudkundig nul zijn.”

“Ik heb BCO gesteund”

“Wat mijn persoonlijke positie betreft: in 2011-2012 had BCO het financieel moeilijk. Ik heb toen via Mabuspo eenmalig een kost van 31.345,83 euro overgenomen en betaald, zijnde de loonkost voor de scouting. Als BCO opnieuw financieel gezond was, kon dit eventueel terugbetaald worden. Uiteindelijk betaalde BCO van alle rekeningen 9.000 euro (+ btw is dat 10.890 euro) van die 31.345,83 euro terug. Ik heb dus geen financieel voordeel gedaan, maar dat seizoen, eenmalig, 22.345 euro bijgedragen aan de basket.”

“Nooit vergoeding ontvangen”

“Open VLD-schepen Kurt Claeys is voorzitter van de cvba die het gebouw ter beschikking stelt en vandaag ook voorzitter van AGSO”, twittert Open VLD-boegbeeld Bart Tommelein intussen. “Als er onregelmatigheden zijn of zouden zijn geweest, lijkt mij dat hij in elk geval op de hoogte zou zijn geweest.”

Schepen Kurt Claeys zelf wil niet reageren op de hele heisa, maar klinkt gelijkaardig als zijn kopman Tommelein. “Als er geldstromen zijn van de stad naar de cvba Versluys Dôme, zou ik dat weten”, zegt hij.

Ook Arthur Goethals, voorzitter van BCO van 2006 tot 2015, bevestigt de versie van Johan Vande Lanotte: “Wij hadden toen moeilijke jaren en Johan heeft een jaar de scoutingopdrachten op zich genomen”, zegt hij. “Daarvan hebben wij een derde terugbetaald. Ik kan met de hand op het hart zeggen: noch Johan, noch andere bestuurders hebben ooit een vergoeding ontvangen voor welke opdracht dan ook.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier