N-VA neemt stedelijke kinderopvang in Oostende onder vuur

Charlotte Verkeyn vindt dat de stad niet alle kinderdagverblijven gelijk behandeld. Ook partijgenoot Hendrik Wallijn is van dat standpunt. (Foto JRO)
Redactie KW

Volgens gemeenteraadslid Charlotte Verkeyn (N-VA) is de stad tegen betaalbare opvang voor alle ouders. “De stad wil zo snel mogelijk 66 specifieke plaatsen invullen ten koste van andere initiatieven”, zegt ze.

In 2016 werd in kader van het project ‘2×66’ een subsidieovereenkomst afgesloten, waarbij de stad tussenkomst zou verlenen in de prijs die de ouders moeten betalen voor opvang van hun kinderen in het onderdeel ‘1×66’.

“Kinderopvang is erg belangrijk”, zegt Charlotte Verkeyn. “Zeker omdat de kinderarmoedecijfers in Oostende de pan uit swingen. Ik denk dat iedereen voelt en ziet dat we met een probleem zitten. Er werd gezegd dat er meer kinderopvangplaatsen nodig waren, daarvoor werd het project ook opgestart. Er was het project op het Mispelplein dat 66 plaatsen zou hebben. En er was ook een overeenkomst met CKG Kapoentje die ook 66 plaatsen extra zou aanbieden. Het plan Mispelplein werd ondertussen van tafel geveegd. De overeenkomst met Kapoentje is er wel gekomen. De reden waarom het Mispelplein niet meer doorgaat werd niet meegegeven.”

“Zolang er geen oproep komt van Kind en Gezin voor nieuwe inkomens-gerelateerde plaatsen in Oostende, moeten de ouders bij de nieuwe zelfstandigen de volle pot betalen. Dat kan soms oplopen tot 35 euro per dag. Die mensen moeten ook uit de kosten raken want dat is niet goedkoop. De financiële overeenkomst met Kapoentje is een niet zo simpel systeem. Neem nu dat je als ouder IKG tien euro zou betalen dan zegt de stad dat ze bijpassen tot een maximumplafond van 28 euro, met een maximum van 14 euro. Zij betalen zo voor de opvang 14 euro waardoor de ouder nog 18 euro moet opleggen tot de maximumprijs van 32 euro van de opvang zelf. Wij vinden dat niet eerlijk. Wat met alle andere kinderen die in zelfstandige opvanginitiatieven zitten die wel de volle pot moeten betalen? Het is voor die andere initiatieven niet leuk om te merken dat er één speler is die daar plots komt met 66 plaatsen en nog eens financieel bevoordeeld wordt.”

Gebrek investeringen

“Wij vinden dat er moet gewerkt worden volgens een systeem waarbij de tegemoetkoming via de ouder verloopt en niet via de opvang zelf. Zodat alle ouders en kinderen in aanmerking komen. Er zijn veel opvanginitiatieven die hun plaatsen nu al niet ingevuld krijgen. Dat zou op die manier opgelost kunnen worden. Elke ouder moet in aanmerking kunnen komen, ook in de zelfstandige initiatieven. Iedereen moet gelijk behandeld worden.”

Volgens schepen Tom Germonpré slaat Charlotte Verkeyn de bal volledig mis. “Alle kinderdagverblijven die geen steun krijgen van Vlaanderen hebben we de kans gegeven om steun te krijgen van de stad. In ruil vragen we dan dat ze goedkoper werken voor de gezinnen. Twee kinderdagverblijven hebben zich kandidaat gesteld. Het Zeepaardje op de Gistelsesteenweg wilde 24 plaatsen en het kinderdagverblijf Den Opvang (een initiatief van het Kapoentje, red.) in het centrum, heeft 66 plaatsen gevraagd. Doordat niet de stad maar de privésector een kinderdagverblijf zal bouwen op het Mispelplein hadden we dus extra budget en konden we aan alle vragen voldoen. Dat betekent dat we nu 90 extra betaalbare plaatsen hebben in de kinderopvang. We doen dit voor de Oostendse gezinnen. Als mevrouw Verkeyn ook iets wil doen, zou ze beter bij de Vlaamse regering aandringen om meer te investeren in onze gezinnen. Haar partij zit in de regering. Het is door het gebrek aan investeringen vanuit Brussel dat Oostende zelf moet bijpassen.” (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier