N-VA Kortrijk wil enkel besturen als er verbod op gescheiden sporten geldt

N-VA Kortrijk stelde zijn 'Fierplan' voor. © JVGK
Axel Vandenheede

N-VA Kortrijk heeft een ‘Fierplan’ klaar waarmee het naar de verkiezingen trekt. Het belangrijkste punt is het verbod op gescheiden sporten op basis van afkomst of religie.

“We horen van CD&V 4.0, SP.A en leden van Team Burgemeester dat dit mogelijk moet zijn”, aldus lijsttrekker Axel Ronse. “N-VA zegt duidelijk dat dit niet kan. Zo’n verbod gaat compleet in tegen onze westerse waarden en werken segregatie in de hand. We willen een zwembad of sporthal waar alle Kortrijkzanen kunnen sporten, of ze nu moslim, christen, holebi… zijn.”

Filmpje

“Dit is een belangrijk debat voor de toekomst van onze stad, voor de manier waarop we onze samenleving willen opbouwen. Daarom: als we de kans krijgen om ook de komende zes jaar mee te besturen, dan moet er absoluut een verbod op gescheiden sporten op basis van afkomst of religie komen.”

“Wat wel kan, zijn zwemsessies voor zwangere vrouwen” – Axel Ronse

Vlaams Belang Kortrijk stelde nochtans dat er al gescheiden gesport wordt in Kortrijk. En dat terwijl een N-VA-schepen (An Vandersteene) over sport is bevoegd… “Nog eens: er wordt in Kortrijk geen gescheiden sporten georganiseerd”, aldus Steven Lecluyse. “Vlaams Belang heeft inderdaad enkele moslima’s gefilmd die aan het sporten waren, maar die sessie staat open voor iedereen.”

“Wat wél kan, is gescheiden sporten om andere redenen. Ik denk aan Ladyswim of een zwemsessie voor zwangere vrouwen. Bij dat laatste zijn alle zwangere vrouwen welkom trouwens.”

Erasmusstudenten

Andere punten in het ‘Fierplan’ van N-VA Kortrijk zijn onder meer de aanstelling van een schepen van Integratie, de stop op sociale woonprojecten van meer dan 20 units, een meldpunt voor discriminatie in het stadhuis, het museum 1302 als belevingsruimte rond identiteit en de automatische toekenning van rechten voor mensen in armoede.

“We willen ook nog het splitsen van woningen toestaan”, stelt kopvrouw Kelly Detavernier. “Zo kunnen oudere mensen wier huis te groot wordt die woning delen met een jonger iemand. Ik denk aan Erasmusstudenten. Dat kan ook een oplossing zijn voor jonge gezinnen.”