N-VA Houthulst neemt kostprijs vrijetijdscampus onder vuur

© TOGH
Redactie KW

Op de gemeenteraad van Houthulst van donderdagavond ging N-VA in de clinch met burgemeester Joris Hindryckx (N-VA) over de kostprijs van de vrijetijdscampus. Hindryckx beweert dat die 12,5 miljoen euro kost, N-VA heeft het over minstens 54 miljoen euro.

De aanval kwam er nadat burgemeester Joris Hindryckx (CD&V) in een krantenartikel het had over een kostprijs van 12,5 miljoen euro voor de vrijetijdscampus. Kristof Vande Moortel (N-VA) vroeg zich af hoe de burgemeester aan dat bedrag kwam. “Wij komen aan een veelvoud van dat bedrag, namelijk 54 miljoen euro”, zei Vande Moortel. “Zelfs als je geen rekening houdt met indexering komen we aan een totaalbedrag van 27 miljoen euro. De gemeente moet immers 500.000 euro per jaar afbetalen en dat over een periode van 54 jaar.”

Burgemeester Joris Hindryckx bleef echter achter zijn bewering in het krantenartikel staan. “12,5 miljoen euro is de investeringswaarde en dat bedrag zal ook zo in de jaarrekening ingeschreven staan“, aldus Hindryckx. “Jullie houden immers geen rekening met de verdisconteerde waarde.”

De verdisconteerde waarde is de waarde rekening houdend met inflatie en economische groei. “Ik ken toch niemand die bij de aankoop van een huis zo redeneert”, drong Kristof Vande Moortel aan. “Het is alsof je zegt dat de 2.000 euro die je nu voor je huis afbetaald tegen het einde van de afbetalingstermijn maar 1.000 euro effectieve waarde zal hebben door inflatie en economische groei. Dat is onzin natuurlijk. Dit zijn boekhoudkundige trucjes.”

“Zo kan ik ook zeggen dat uw manier van rekenen mij nog veel minder interesseert”, sneerde de burgemeester nog.

Eerder had Karlos Debouck (N-VA) al de verkoop van een woning in de Kerkstraat aangekaart. De verkoop van de woning maakte deel uit van de overeenkomst met de projectontwikkelaar die naast de vrijetijdscampus ook de nieuwe verkaveling in de Brs. Xaverianenstraat bouwt. Het huis in de Kerkstraat wordt afgebroken en maakt plaats voor twaalf sociale appartementen én een doorsteek van de Brs. Xaverianenstraat naar de Kerkstraat. “Het eigendom wordt verkocht voor 50.000 euro, maar enkele jaren geleden werd de waarde nog geschat op 120.000 à 160.000 euro”, zei Debouck.

“De verkoop maakt deel uit van de totale verkoop, samen met het oude voetbalveld”, antwoordde Joris Hindryckx. “In dat opzicht werd overeengekomen voor een totaalprijs van 600.000 euro. Er is dan ook geen lineair verband tussen de waarde van het huis en de verkoopprijs. Als we het huis nu verkopen voor 50.000 euro, dan betekent dat dat we de rest zullen verkopen voor 550.000 euro. Je moet er ook rekening mee houden dat de projectontwikkelaar heel wat voorwaarden kreeg opgelegd: de aanleg van een park, een doorsteek en sociale woningen.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier