N-VA houdt campagnedag aan de kust

Sander Loones overhandigt het cadeaupakketje aan Assita Kanko, Joren Vermeesch en Theo Francke. © (Foto MVQ)
Redactie KW

Voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) begon zijn campagnedag aan de kust in Zeebrugge, hield tussenstops in Blankenberge, Oostende, Nieuwpoort, Oostduinkerke en sloot af met een conferentie in cc CasinoKoksijde voor een nokvolle zaal sympathisanten.

Theo Francken startte de dag in Zeebrugge met een gesprek rond de transmigratiepolitiek, samen met migratie-expert Maaike Devreese (N-VA Brugge). Ze uitten hun bezorgdheid over het alarmerende cijfer transmigranten, wat de criminaliteit en onveiligheid in de hand werkt, een probleem dat moet worden aangepakt met onder meer een betere bewaking van snelwegparkings en de beveiliging van de haven.

Historicus en jurist Joren Vermeersch, de Bruggeling die vooral achter de N-VA-schermen actief is, leidde het gesprek tussen Assita Kanko (lijsttrekker Europa) en Theo Francken. Jean-Marie Dedecker (burgemeester Middelkerke en onafhankelijke op de N-VA-lijst) bracht zijn boodschap via Skype, met enkele typerende uitspraken: “Ik verlang terug naar het migratiebeleid van Theo Francken, streng maar rechtvaardig… Ik ben een eco-realist en laat me niet opjutten door klimaatalarmisten die vandaag al spijbelend langs de straten lopen.”

The Francken werd verwelkomd door Sander Loones, die de voorliefde van zijn studiegenoot voor het strand van Oostduinkerke verklapte: “Zijn grootste hobby is kruien…” Joren Vermeersch verwees naar de recente onrust in Veurne omtrent de fusie van het College, het VTI en het Annuntiata-instituut, waarop Theo Francken reageerde: “Die drang naar schaalvergroting die wordt aangestuurd door de koepelorganisatie van het onderwijs impliceert een nivellering naar beneden van ons onderwijsniveau. We willen opnieuw meer leerkrachten VOOR de klas, geen tussenniveaus! De katholieke koepel wordt geleid door iemand die de maatschappelijke pols niet voelt (red.: Lieven Boeve). De N-VA heeft de brede graad geblokkeerd, maar die werd door de koepel toch doorgevoerd. Ons taalbadjaar werd afgevoerd, want dat was volgens de koepel discriminerend. Toch zijn het net de nieuwkomers die daar heel positief tegenover stonden.” Dat bevestigde ook Assita Kanko, die als klein meisje een moslimopvoeding kreeg in Burkina Faso, maar nu aardig haar best doet om het West-Vlaams te begrijpen. “Mijn mama woont in Oostende, en ik stel vast dat West-Vlamingen keiharde werkers zijn. Voor migranten is het heel belangrijk dat zij de taal leren, want dat helpt hen vooruit. Dat Lieven Boeve gekant is tegen het hoofddoekenverbod, dat begrijp ik niet, zeker niet als ik soms kleutertjes zie die net niet in een boerka rondlopen. Dat hij zelf maar eens een hoofddoek draagt!”

Na de conferentie werden de gastsprekers onthaald op een oorverdovend applaus en keerden ze naar huis met een typisch streekproduct: Oostduinkerkse garnalen, hoewel het deze keer de chocolade paasversie was.

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier