N-VA Brugge oneens met afschaffen razzia’s bij voedselbedeling

Volgens burgemeester van Brugge Dirk De fauw (CD&V) pleit voor een 'menselijker' aanpak in het transmigrantenverhaal. © BELGA
Redactie KW

N-VA Brugge is het grondig oneens met de aanpak van de transmigrantenproblematiek die door de nieuwe Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is bekendgemaakt. Voortaan mag de politie van hem niet meer optreden bij voedselbedelingen, komt er een infopunt voor illegale transmigranten en moet het opgeruimde kampeermateriaal worden bewaard. Dit is driemaal fout, vindt N-VA Brugge.

De voorbije maanden en weken zette de politie veel mensen en middelen in op ontrading, met de bedoeling zoveel mogelijk illegale transmigranten weg te houden uit Zeebrugge. Daar hoorden gerichte politionele acties bij, vaak in moeilijke omstandigheden. Volgens N-VA zal de nieuwe aanpak een bijkomend aanzuigeffect creëren, uitgerekend op een ogenblik dat Zeebrugge al door de mensensmokkelaars met stip genoteerd staat als de plaats van waaruit men naar het VK kan oversteken.

De oprichting van een bijkomend ‘infopunt’ voor illegale transmigranten is voor de partij helemaal onbegrijpelijk en zelfs stuitend. Vandaag doen verscheidene Belgische overheidsdiensten er immers alles om deze mensen correct te informeren, vaak met de mededeling dat zij hier niet mogen en kunnen blijven.

CD&V Brugge pleit voor een ‘menselijker’ aanpak in het transmigrantenverhaal, “maar wat is er humaan aan het in de steek laten van de eigen bevolking en de eigen bedrijven?”, vraagt N-VA Brugge zich af. “Voor de verkiezingen waarschuwde de N-VA Brugge al voor een lakse en dus verkeerde aanpak van dit probleem. Het zou ons zeer verbazen mochten de Zeebruggenaren en veel andere Bruggelingen deze koerswijziging toejuichen.”

Ook provinciegouverneur Carl Decaluwé was verrast door de plannen van De fauw. “Ik had op zijn minst wat overleg verwacht”, aldus de gouverneur, die zelf op het terrein met een task force aan het werk is om de situatie te monitoren en beheersbaar te houden. Decaluwé was ook niet echt opgezet met de sneer naar de procureur. “Ik heb mijn korpschef laten weten dat als die mensen (vrijwilligers die illegalen helpen) voor de rechtbank worden gebracht, ik mijn toga aantrek om ze zelf te verdedigen. Ik hoop dat hij die boodschap ook aan de procureur heeft overgemaakt”, zei De fauw, maar Decaluwé herinnert de Brugse burgemeester aan de scheiding der machten.

Decaluwé is ook nog steeds geen voorstander van ongecontroleerde hulp door vrijwilligers. “Ik heb er geen problemen mee om in deze weersomstandigheden de transmigranten op een menselijke manier te behandelen”, zegt hij. “Maar acties die los staan van de inspanningen van overheidsinstanties, zijn moeilijker te controleren.” Vorig jaar werden nog ruim 7.000 vluchtelingen zonder papieren staande gehouden, al zaten daar mogelijk dubbele tellingen bij. Toch was dat een recordcijfer.

Anderzijds is Dokters van de Wereld erg opgelucht dat het nieuwe gemeentebestuur het plaatselijke beleid tegenover de migranten wil humaniseren:”Al jaren vragen wij om een humanitaire corridor in en rond de kerk en probeerden we aan het voormalige bestuur duidelijk te maken dat een medische consultatie en een tas soep echt niet zou zorgen voor een aanzuigeffect of overlast. Onze vraag tot overleg en dialoog viel jarenlang in dovemansoren. Daar lijkt nu eindelijk een eind aan te komen.”

“Komende weken staat overleg gepland met de vrijwilligers, ngo’s en politiek bestuur en zal Dokters van de Wereld samen met het plaatselijke bestuur en vrijwilligers bekijken hoe we kunnen bijdragen en helpen met de organisatie van een neutraal informatiepunt”, besluit Ri de Ridder, voorzitter van Dokters van de Wereld.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier