Moeder Marianne Verbeke en zoon Michaël Devriendt lijstduwers in Waregem en Zulte: “Kritisch voor de partij én elkaar”

© BC
Redactie KW

Marianne Verbeke en haar zoon Michaël Devriendt komen allebei op in de politiek als lijstduwer. Michaël vertegenwoordigt N-VA in Zulte op de 25ste plaats en Marianne komt op plaats 33 in het kartel N-VA/Open VLD in Waregem.

In jullie gezin is politiek met de paplepel ingegeven. Drie van de vier kinderen kwamen al op voor een politieke partij.

Michaël: “Aan politiek doen zit in mijn bloed. Mijn oma kwam destijds zelf twee keer voor de VU op. Ik was 38 jaar toen ik de eerste stappen in de politiek zette, mijn moeder was er in die tijd 42. In 2012 stapte ik mee in het politieke verhaal toen N-VA apart opkwam. Ik had onmiddellijk de drive om hierin mee te gaan. Tussen 2013 en 2015 was ik schepen van Milieu, Toerisme en Burgerlijke Stand. Daarna ging ik nog drie jaar als gemeenteraadslid aan de slag. Wij zitten in Zulte ook in de coalitie en N-VA komt hier alleen op, wat een verschil is met Waregem. In Zulte zijn CD&V en Open Zulte twee concurrerende blokken, steunend op de vroegere sterke figuren Georges Peirs en wijlen gouverneur André Denys.”

Jullie zitten min of meer op dezelfde golflengte als het op politiek aankomt, maar gaan de confrontatie met elkaar niet uit de weg?

Marianne: “In een kartel heeft elke partij een visie, we moeten elkaar kunnen confronteren met onze ideeën en er op die manier beter uit komen. We discussiëren thuis wel eens graag over politiek en bekijken ook onze eigen partij vanuit een kritisch oogpunt.

Michaël: “Binnen een coalitie is een meerderheid wel wat kritischer voor zichzelf, wat het niet gemakkelijk maakt voor de oppositie. Ik ben eerder een leidinggevend figuur, de pen zit er wel in. Mijn moeder is plichtbewust en geëngageerd.”

Marianne: “Ik ben actief in de OCMW en de provincie. Ik ben altijd aanwezig. Als je in de oppositie zit, dan mag je ook iets zeggen en doen. Dit is mijn derde legislatuur en die voer ik nog steeds met evenveel passie uit. Jammer genoeg kan je niet voor iedereen goed doen, maar je probeert altijd om er voor iedereen het beste uit te halen.”

Wat vinden jullie nu vooral zelf belangrijk in de politiek?

Michaël: ” Voor mij is dit nabijheid. Mensen zijn niet altijd even mobiel. Iemand van Zulte moet bijvoorbeeld enkele kilometers rijden om iets te gaan droppen op het containerpark. Op een piekperiode zou er een verzamelpunt voor groen moeten komen in Zulte en Olsene. Je mag niet vergeten dat Zulte zeven kilometer lang is. De N43 in Olsene zou gerust vernieuwd mogen worden en liefst zo snel mogelijk, voor de veiligheid van de fietsers.”

Marianne: “Het verkeersarm maken van centrum Waregem en het doortrekken van het jaagpadlangs de oude Leiearm in Sint-Eloois-Vijve staan bovenop mijn persoonlijke agenda. Voor het centrum zou ik willen onderhandelen met vervoersmaatschappij de Lijn om de bussen ook wat kleiner te maken, naar het voorbeeld van Ieper. Daarnaast staat ook het jaagpad tussen de jachthavens van Waregem en Zulte op mijn agenda. Nu ontbreekt dat stuk en is het gevaarlijk omrijden. Hiervoor zal de nodige goodwill van de meerderheid nodig zijn, maar ook van de bedrijven die zich daar bevinden. Het omvat een stuk Wielsbeke, Zulte en Sint-Eloois-Vijve, wat het complex maakt. Daarnaast gaat het ook nog eens over de provinciegrens heen, waardoor dit geen evidentie zal zijn.”

Wat willen jullie nog gerealiseerd zien?

Michaël: “Ik droom ervan dat iemand vanuit Zulte binnen de twee legislaturen tot in het parlement kan opklimmen, bij voorkeur van onze partij natuurlijk.”

Marianne: “Mijn zoon zou een super goede kabinetschef zijn. Ikzelf ben geen grote campagnemadam, maar ik zou graag in de sociale dienst nog een aantal jaren kunnen meedraaien. Jongeren begeleiden in de politiek is voor mij belangrijk, ik schiet erg goed met hen op. De toekomst is aan de jongeren, zoals ik zie in mijn gezin.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier