Milieufederatie geeft provincieraadsleden een vlierstruik cadeau

Voorzitter Eric Vandorpe van de West-Vlaamse Milieufederatie overhandigt de symbolische vlierstruik aan de gedeputeerde voor milieu en natuur Jurgen Vanlerberghe (SP.A) © gf
Jos Remaut

Bij het binnenkomen van de raadszaal kregen alle provincieraadsleden vandaag een vlierstruik van de West-Vlaamse Milieufederatie. Hiermee worden ze aangemoedigd tot meer zorg voor het landschap, dat ook te lijden heeft onder de klimaatverandering.

De West-Vlaamse Milieufederatie groepeert een heel aantal milieu- en natuurorganisaties in onze provincie. Met de actie van vandaag wil de federatie de provinciale beleidsmakers oproepen om het landschap niet op te delen in sectoren zoals landbouw, industrie, natuur of wonen, maar wel water en echte natuur als basis te nemen bij de invulling door de mens.

“De vlierstruik is een gemakkelijke plant”, geeft voorzitter Eric Vandorpe van de West-Vlaamse Milieufederatie aan. “Ze groeit op rijke bodems, in de tuin en aan waterlopen en geeft voeding aan mens en dier.”

De actievoerders wezen de provincieraadsleden op de gevolgen van de klimaatverandering. Deze waren in de voorbije jaren niet alleen te voelen in de droogte, of de wateroverlast van 2017, maar ook in de achteruitgang van diverse planten- en dierensoorten. “Met de aanleg van de bufferbekkens heeft de provincie de eerste horde genomen. Deze noodmaatregelen moésten wel genomen worden”, gaat Eric Vandorpe verder. “Nu komt het erop aan van het landschap in zijn geheel klaar te maken voor de klimaatverandering. Water moet weer in de bodem kunnen dringen, door het landschap vastgehouden worden in grachtjes en poeltjes, en voor mens én natuur ter beschikking staan.”.

De West-Vlaamse Milieufederatie ijvert dan ook voor een klimaatrobuust landschap. Dat is een landschap waar niet alleen water een plaats krijgt, maar ook koelte geleverd wordt door bomen, en planten en dieren ook buiten natuurreservaten kunnen bewegen. “Het is ook voor de mens niet goed om generaties lang binnen één zelfde dorp te trouwen.”

Of de provincieraadsleden nu massaal vliersiroop gaan maken? “Dat durf ik nog niet te zeggen, maar ze gaan misschien al minder kuchen wanneer we met mooie voorstellen afkomen” lacht Eric Vandorpe nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier