Mensen in armoede geven Kortrijkse politici een zakdoek

© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Mensen in armoede overhandigden op de laatste gemeenteraad voor de verkiezingen aan alle politici een zakdoek. Met het verzoek om er een knoop in te leggen. Op die manier krijgen zij een geheugensteuntje dat de strijd tegen armoede een beleidsprioriteit moet blijven.

Een symbolische actie die iedereen er aan appelleert dat er nog steeds kwetsbare mensen wonen in een stad als Kortrijk. “Dat betekent dat er nog veel werk is. Mensen in armoede vragen dat het beleid luistert en rekening houdt met hun stem. Want wie beter dan zij, weten wat leven in een moeilijke situatie betekent”, zegt Martine Nuyttens als voorzitter van initiatiefnemer A’kzie. In de voorbije weken, maanden gingen mensen in armoede in gesprek met politici om problemen waar ze dagelijks mee te maken hebben aan te kaarten.

Mensen in armoede geven Kortrijkse politici een zakdoek
© JVGK

Wij willen dan ook dat het nieuwe bestuur denkt aan haar engagementen om te kijken of lokale maatregelen er kunnen voor zorgen dat: iedereen in Kortrijk een inkomen heeft boven de Europese armoedegrens, er voldoende kwaliteitsvolle betaalbare woningen zijn voor iedereen en discriminaties op alle terreinen worden weggewerkt, zowel wonen als werken.”

Verder ijveren zij voor maatregelen waardoor ongelijkheid in het onderwijs ophoudt te bestaan. “Bijvoorbeeld met een maximumfactuur en het inzetten van brugfiguren in het secundair onderwijs. Er moet ook meer ingezet wordt op mensen en hun talenten in het kader van opleiding en werk, voldoende kinderopvang” , luidt het.

“We willen succesvolle intiatieven niet enkel behouden maar ook uitbreiden, denk maar aan de UiT-pas en de brugfiguren, denk maar aan Vork. Alle maatregelen en reglementen en overeenkomsten zitten nu in een speciale toolwaarmee we zeer snel kunnen detecteren wat nodig is en best is voor de aanvragers”, zegt schepen van Sociale Zaken Philippe De Coene (SP.A). Hij luisterde aandachtig en legde een knoop in de zakdoek.

https://www.youtube.com/watch?v=95R12vhkQqs

Ook na de verkiezingen zet A’kzie armoede in Kortrijk in de kijker. Op 17 oktober, Wereldverzetdag, vind je hen terug op het evenement ‘Shotten for life’ ten voordele van Homeless Cup. Dit van 13 tot 17.30 uur in Sportcentrum Wembley aan de Moorseelsestraat 144.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier