Meerderheid zwaar onder vuur tijdens Zonnebeekse gemeenteraad

Aan jeugdhuis De Moane wordt er een camera geplaatst. © (ZB)
Redactie KW

Het was geen gemakkelijke avond voor het #Team8980 van burgemeester Dirk Sioen tijdens de gemeenteraad van maandag. De meerderheid werd door de oppositie fel onder vuur genomen en moest diverse malen de oppositie gelijk geven.

Eigenaardig was wel dat er 25 stoelen stonden voor de 23 raadsleden. Dat gaf bij de aanwezigen de indruk dat de raad niet volledig was. Bij de bespreking van het huishoudelijk reglement vroeg N-VA bij monde van Koen Descheemaeker om voortaan een halfuur voor de gemeenteraad de burgers vragen te laten stellen. “Dit zou pas echt een teken zijn van transparant bestuur en inspraak voor de burgers.”

“Oppositie monddood maken”

Burgemeester Sioen antwoordde: “Wij zijn al voor iedereen toegankelijk en kunnen niet ingaan op de vraag.” Raadslid Luk Hoflack (InSamenSpraak) overliep dan de verschillende punten van het opgestelde huishoudelijke reglement en voegde veel amendementen toe. Een groot gedeelte daarvan werd ook door de meerderheid goedgekeurd. Bij N-VA ontlokte dit de gedachte dat de meerderheid gewoonweg de oppositie monddood wilde maken door het doordrukken van dit huishoudelijk reglement en de gerontologische code.

“Jullie hebben schrik voor de bevolking, de oppositie en zelfs van jullie zelf”, aldus Koen Descheemaeker (N-VA). Bij de kennisname van de doelstellingnota 2019-2025 weigerde raadslid Franky Bryon ( InSamenSpraak) de bespreking. “Dit is geen wettelijk gemeentelijk document, dus is het hier niet op zijn plaats.” Hij werd bijgestaan door raadslid William Doom (Lijst Passendale) die het beschouwde als gewone verkiezingscampagne. “We gaan op basis van die 7 strategische punten werken naar een meerjarenplan tegen december”, aldus schepen Koen Meersseman die de oppositie toch gedeeltelijk gelijk moest geven.

“Dit is een partijpolitiek programma”, aldus Koen Descheemaeker ( N-VA). “De uitnodiging werd naar de pers gestuurd door de gemeentelijke ambtenaar en ook de databank van de gemeente werd gebruikt om de personeelsleden de tekst te bezorgen. Dit kan echt niet en dat dulden wij ook niet. We tillen daar heel zwaar aan, een gemeentebestuur dat zich niet houdt aan de wetgeving, dat is een zware inbreuk. Daarom vragen we dat burgemeester Sioen en communicatieschepen Ingrid Vandepitte voor de deontologische commissie verschijnen.” Voorzitter Thijs D’Aleine beloofde de zaak te onderzoeken.

Camera’s

De gemeente was van plan camera te plaatsen aan het jeugdhuis en ook gebruik te maken van een mobiele camera. Verder wilde men de regularisatie goedkeuren van de camera in het kasteeldomein. “We zijn niet tegen het plaatsen van camera’s maar alles moet veel duidelijker omschreven worden. Wat hier nu voorligt, is werkelijk onvoldoende. De camera die nu al een jaar in het kasteel hangt is duidelijk onwettig. Het lichtzinnig omspringen met camera’s schendt de privacy. Daarom vraag ik: wat filmt hij, wie bekijkt de film, wie vernietigd de film enz. Dat zeggen jullie niet.”

Raadslid Franky Bryon, voegde er aan toe: “Wie heeft hem gehangen in het kasteel en wie bekijkt de beelden?” De meerderheid bleef echter het antwoord schuldig, wat bij raadslid Koen Descheemaeker de reactie ontlokte dat al wie door de onwettige camera gefilmd werd, klacht kan neerleggen bij de burgemeester en de gemeente. Raadslid Franky Bryon eiste dan ook de onmiddellijke wegname van de camera. Burgemeester Sioen gaf de fouten toe en voerde de punten af van de agenda.

Led-verlichting

In een bijkomende vraag had oppositiepartij InSamenSpraak gevraagd elk jaar 120.000 euro in te schrijven op de begroting voor de realisatie van led-verlichting. In een vorige gemeenteraad had burgemeester Sioen die som beloofd. “Ik kan niet beloven dat het elk jaar 120.000 euro zal zijn, maar we willen zoveel mogelijk als het kan dit bedrag benaderen. Ik kan dus die som niet beloven”, aldus de burgemeester. Bij de stemming van dit punt waren enkele meerderheidsleden verward of verrast en antwoordden ja op de vraag. Zo werd het punt van InSamenSpraak goedgekeurd met zes leden van de meerderheid en 9 leden van de oppositie, wat het totaal op 15 bracht.

Zo was het voor de meerderheid een erg lastige avond.

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier