Meer vrouwen dan mannen op Oostendse Open VLD-lijst

Bart Tommelein wil inzetten op communicatie, innovatie, veiligheid en armoedebestrijding. © RN
Redactie KW

Bart Tommelein stelde in Oostende zijn Open VLD-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor. De Open VLD-lijst telt 21 vrouwen en 20 mannen.

“Jongeren krijgen prominente plaatsen, een kwart van de lijst is jonger dan 35 jaar en de gemiddelde leeftijd is 48 jaar. De lijst telt liefst 26 nieuwe gezichten, onder wie 18 die vooraf geen partijpolitieke binding hadden“, zegt een tevreden Bart Tommelein.

Na lijsttrekker Bart Tommelein volgen gemeenteraadslid en voorzitter van het Economisch Huis Sabine Friederichs op twee en schepen Kurt Claeys op drie. Gemeenteraadsvoorzitter Hina Bhatti krijgt de vierde stek, OCMW-raadslid Danick Minne komt op vijf, Jong VLD-voorzitter Charlotte De Backer op zes en gemeenteraadslid Johan Seynaeve op zeven. Op de twee laatste plaatsen staan afdelingsvoorzitter Jean Surmont en schepen Martine Lesaffre.

Open VLD strikte 26 nieuwkomers, waarvan 18 zonder partijpolitieke binding

Opvallende nieuwkomer is de bekende cardioloog Pedro Brugada, die in Oostende komt wonen. “Samen met dit energieke team ga ik graag de strijd om de stem van de kiezer aan. Ik ben ervan overtuigd dat we met onze aanpak het bestuur van onze stad, de Oostendenaar en Oostende zelf kunnen versterken”, aldus Bart Tommelein, die zich begin vorig jaar al outte als kandidaat-burgemeester.

Ombudsdienst

Eén van de speerpunten voor Open VLD is duidelijke communicatie met Oostendenaars en ondernemers in de stad, ook via sociale media. “Vandaag bestaat er geen aanspreekpunt in geval van problemen met het stadsbestuur. Een onafhankelijke ombudsdienst is een must voor een goed bestuur”, zegt Bart Tommelein.

“In Vlaanderen zetten we volop in op belastingverlaging. We hebben onder andere de koopbelasting voor de eigen woning verlaagd. Maar liefst twee derde van de woningen in Oostende is goedkoper dan 220.000 euro, waardoor je een korting krijgt van 5.600 euro bij de aankoop. Ik wil in Oostende hetzelfde doen, minder belastingen voor Oostendenaars en ondernemers. Ook de taks op tweede verblijven moet naar omlaag.”

Lik-op-stukbeleid

“In Oostende wordt één kind op drie geboren in armoede. De liberalen willen armoede aanpakken bij de wortels, onderwijs vormt de sleutel hiertoe. Onder meer door sociaal assistenten in te zetten, willen ze ouders aansporen om hun kinderen naar de kleuterklas te sturen. Oostende kent ook een onveiligheidsgevoel. Er is heel wat overlast: sluikstorten, hondenpoep, … Veiligheid is een prioriteit voor ons. We kiezen voor een lik-op-stukbeleid voor wie zich niet aan de regels houdt en het voor anderen verpest. De positieve sociale controle verhogen we door middel van goed georganiseerde buurtinformatienetwerken. Zo maken we de stad leefbaarder, sámen met de Oostendenaar”, klinkt het.

“Wij zijn ervan overtuigd dat Oostende zichzelf kan versterken door in te zetten op innovatie. Het mobiliteitsvraagstuk is een hele uitdaging, waar een totaalaanpak voor nodig is. Die willen we ontwikkelen in overleg met Oostendenaars en ondernemers. De liberalen hebben ook oog voor de verloederde delen in de stad. Met onder andere een deel van de meerinkomsten uit de onroerende voorheffing van nieuwe appartementen, willen we een fonds opzetten om buurten op te waarderen“, besluit Bart Tommelein. (HH)

De lijst

1. Bart Tommelein, 2. Sabine Friederichs, 3. Kurt Claeys, 4. Hina Bhatti, 5. Danick Minne, 6. Charlotte De Backer, 7. Johan Seynaeve, 8. Nathalie Vervaecke, 9. Alan Van Laer, 10. David Naessens, 11. Tiny Dewulf, 12. Yuliya Shemyakina, 13. Niek Calcoen, 14. Arianne Jonckheere, 15. Ruben Pannecoucke, 16. Paula Rogacheva, 17. Bert Vanheuverzwijn, 18. Donovan Verhelst, 19. Kim Goderis, 20. Gianni Cornette, 21. Kwame Badu, 22. Anna Weber, 23. John Moyaert, 24. Heidi Vansever, 25. Saskia Deprince, 26. Patrick Ghijsel, 27. Annick Degroup, 28. Patrick Van De Mergel, 29. Pedro Brugada, 30. Berthe Vandevelde, 31.Marianne Aspeslagh, 32. Michèle Van Troost, 33. Patricia Ryckeman, 34. Luc Ruysschaert, 35. Antje tytgat, 36. Renée Van Vlierberghe, 37. Pascale Martin, 38. Johan De Vylder, 39. Lieven Brusseel, 40. Jean Surmont, 41. Martine Lesaffre.