Meer inzet op buurtgerichte zorg in Zedelgem

© HV
Redactie KW

Recent ging het Vlaams Besluit van kracht waarin bestaande vergunningen van woonzorgcentra kunnen worden omgezet in andere zorgvormen voor ouderen. In de jongste gemeenteraad werd de beleidskeuze van Zorg en Welzijn Zedelgem vzw (ZWZ), waar ook de gemeente en het OCMW toe behoren, toegelicht. In het voorstel voor deze nieuwe legislatuur is er zowel oog voor bijkomende residentiële ouderenzorg, als buurtgerichte zorg in de deelgemeenten.

Alvorens Zedelgem kan inzetten op zorgvormen zoals kortverblijf en dagverzorging, blijkt op basis van de huidige wachtlijsten en de projecten in de buurgemeenten, dat ZWZ in een extra realisatie van 76 woongelegenheden voor ouderenzorg dient te voorzien. “Daarvoor is de site Maartenshove in Loppem, waar het voormalig zorgcentrum stond, niet aangewezen. Omwille van de vaste kosten van residentiële zorg, stelt de gemeente Zedelgem in haar beleidsvoorstel om het huidige woonzorgcentrum Klaverveld uit te breiden”, lichtte Schepen van Sociale Zaken Ellen Goes tijdens de gemeenteraad toe. “Tegelijk is Loppem eerder georiënteerd in de richting naar regio Brugge, waar de ouderenzorg op vandaag, en ook in de toekomst, het sterkst is uitgebouwd.”

Daarnaast plant ZWZ om in de Zedelgemse deelgemeenten in te spelen op de toenemende vraag in ondersteuning van thuis- en buurtzorg.Op nog te bepalen locaties in Veldegem en Loppem worden centra voor dagverzorging voorzien. Op de bekende zorgsite Maartenshove in Loppem verrijzen OCMW-serviceflats en residentiële woningen voor ouderen. De uitbreiding van aanvullende thuiszorg zal Aartrijke als uitvalsbasis hebben met een tiental nieuwe zorgkrachten. De nood aan zware zorg en de extra plaatsen voor kortverblijf, wordt dan weer voorzien in het bestaande dagverzorgingscentrum in Zedelgem.

De oppositiepartijen keurden in de zitting het beleidsvoorstel mee goed. Raadsleden Martine De Meester (Groen) en Eddy De Wispelaere (N-VA) vinden het echter vreemd dat de Zedelgemse inwoners voor ouderenzorg op onder meer Brugge aangewezen zouden zijn en dat de 76 extra plaatsen niet zullen volstaan om de wachtlijsten het hoofd te bieden. “Met ZWZ zullen we binnen Zedelgem een heel verscheiden zorg aanbieden, waarbij elke deelgemeente in één vlak van ons zorgaanbod zal uitblinken“, onderstreepte voormalig schepen van Sociale Zaken Ann Devriendt.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier