Martine Matthys (CD&V) geeft na twee jaar schepenambt door in Brugge maar… “Personeel is echt mijn stokpaardje”

Martine Matthys: "Brugge moet een leeftijdsvriendelijker stad worden." © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Martine Matthys (CD&V) start deze legislatuur als schepen voor Personeel, Welzijn en de cluster ‘Klant’. Na twee jaar moet zij dat zitje doorgeven aan partijgenoot Pieter Maréchal. Dat gaat niet zonder tandengeknars gepaard. “Toch sprong ik een gat in de lucht dat ik nu ook bevoegd ben voor personeel. Zes jaar geleden had ik nog tevergeefs om dat beleidsdomein gevraagd.”

“Tot mijn verrassing vernam ik na de verkiezingen dat ik slechts twee jaar het personeelsbeleid mag mee helpen uittekenen”, bekent schepen Martine Matthys, die nog altijd wat ontgoocheld is dat zij na twee jaar plaats moet maken voor haar partijgenoot Pieter Maréchal. “Ik heb een dreun gehad, want ik moet nu nog twee jaar naar de gevangenis. Als personeelslid! Na tien jaar, want ik heb al die jaren politiek verlof genomen. Het was voor mij moeilijk om dat aan mijn kiezers uit te leggen. Per slot van rekening hebben 3.318 Bruggelingen op mij gestemd, ook al stond ik op de achtste plaats. Ik vond dat zo onrechtvaardig!”

Eerste ontslagbrief

“En toch sprong ik en gat in de lucht dat ik nu ook bevoegd ben voor personeel. Zes jaar geleden had ik nog tevergeefs om dat beleidsdomein gevraagd. Gezien mijn vakbondswerk bij het ACV ben ik altijd geïnteresseerd geweest in personeelszaken. De stad telt 1.569 personeelsleden. Het is echt mijn dada (stokpaardje), al zal ik nu bij de onderhandelingen aan de andere kant van de tafel zitten. In het kader van het project Neno 2.0 (Naar een Nieuwe Organisatie) is het mijn opdracht om samen met algemeen directeur Colin Beheydt en de personeelsdienst de diensthoofden te responsabiliseren. Zij krijgen immers door de nieuwe manier van werken veel meer autonomie en verantwoordelijkheid. Het flex werken en thuiswerken wordt uitgebreid. Ik zal proberen mijn eigen accenten te leggen, met name het menselijke aspect. Ik heb veel empathie voor de mensen. Onlangs moest ik mijn eerste ontslagbrief tekenen. Meteen kwam mijn reflex als ervaren schepen van Welzijn: steek ik die man met die beslissing niet in de armoede, ook al waren er de voorbije maanden voldoende handvatten aangereikt om hem te redden.”

De peperkoekenactie moeten we zeker uitbreiden om nog meer eenzaamheid of verdoken armoede te detecteren

Inzake welzijn streeft Matthys ernaar om van Brugge een leeftijdsvriendelijker stad te maken. “Terecht stelt de seniorenadviesraad dat Brugge nog extra inspanningen moet doen om de stad veilig, toegankelijk en comfortabel te maken voor senioren. 27 procent van de Bruggelingen is 65-plusser. Het is niet veilig fietsen in de winkelstraten. Al lachende heb ik nog gezegd dat Brugge een opleiding sur place moet organiseren.”

Behoefteonderzoek

“Brugge heeft al de titel van dementievriendelijke stad, maar de vergrijzing noopt ons tot meer acties. Ik plan ook opnieuw een seniorenbehoeftenonderzoek, tijdens het vorig bestuur is dit niet gelukt. Met deze bevraging willen we nagaan wat de voornaamste noden van de Brugse senioren zijn. De bestrijding van eenzaamheid is er ongetwijfeld één van. Er is al het project ‘vierkant tegen eenzaamheid’, maar ik wil onder meer de peperkoekenactie uitbreiden. Nu al gaan 221 vrijwilligers op bezoek bij 85-plussers en delen 4.400 peperkoeken uit. Tegelijkertijd stellen zij gerichte vragen om te detecteren of die hoogbejaarden eenzaam zijn of in verdoken armoede leven.”

Voor de personen met een beperking komt er wellicht een doorbraak: Brugge zal hoogstwaarschijnlijk een toegankelijkheidsambtenaar aanstellen. “Gent heeft die functie al een tijdje, de ambtenaar moet een link vormen tussen alle diensten en waken over de toegankelijkheid van gebouwen en het openbaar domein. Maar het is meer dan dat: hij zal ook nagaan of de diensten in hun brieven klare taal hanteren.”

“Een ander project is Gezonde Gemeente Brugge. We zullen het charter dat met Vlaams minister Jo Vandeurzen afgesloten werd, vernieuwen. De bedoeling is om op alle domeinen gezond te zijn. Het is meer dan sport, het behelst ook gezonde voeding en een beter leefmilieu. We gaan daarom een contract aan met vele partners, waaronder preventieadviseurs, mutualiteiten en ziekenhuizen. Het doel is onder meer om een rookvrije generatie te realiseren: kinderen die in hun leven nooit in aanraking komen met roken, zowel thuis niet als in het openbaar. Dat vergt ook kleine maatregelen. Nu zie je bijvoorbeeld patiënten met baxters roken aan de ingang van het ziekenhuis. Die zouden een plek buiten het zicht van kinderen moeten krijgen.”

Warme William

“We willen van Brugge ook een warmere stad maken. U kent onze blauwe beer Warme William die overal opduikt? Brugge is één van de vijf Vlaamse centrumsteden die streeft naar 20 procent minder zelfdodingen tegen 2020. De tijd dringt, we moeten onze doelstellingen aanpassen. In onze stad zijn er veel zelfdodingen bij jongeren. Via het creëren van een warme en ondersteunende stadsomgeving willen wij de veerkracht versterken van de jonge mensen. Daarom werken wij in overleg met scholen en partners een actieplan uit. Je vindt Warme William alvast in parken en op speelplaatsen. Brugge zal op dat vlak de pilootstad van West-Vlaanderen worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier