Martin Dewulf keert terug als lijstduwer bij N-VA Poperinge

Martin Dewulf stond voor het eerst op een lijst in 1982. © AHP
Redactie KW

In 2014 hield Martin Dewulf (65) het voor bekeken als gemeenteraadslid. Hij werd opgevolgd door partijgenoot Jean-Marie Blondeel.

In 2012 was Dewulf nog lijsttrekker voor N-VA, maar twee jaar later hield hij de politiek ‘definitief’ voor bekeken. Een verrassing dus dat hij nu opnieuw opduikt als lijstduwer. “Mijn afscheid was een gevolg van een afspraak die we maakten binnen de partij in 2012. Maar weinig mensen waren hiervan op de hoogte”, zegt Martin Dewulf. “Eigenlijk had ik nog een aantal maanden tegoed. Maar mijn hoofd stond er echt niet meer naar. Vooral na de brand, die ons totaal gerenoveerde huis in de Priesterstraat compleet verwoestte, de dag voor we er gingen wonen.”

17 stemmen tekort

Martin Dewulf stond voor het eerst op een lijst (Volksunie) in 1982, maar had toen 17 stemmen tekort voor een zitje in de raad. De VU had toen vier zetels. “In 1989 werd ik wel verkozen en toen hadden we met Paul D’hondt, wijlen Werner Claeys, wijlen Ferdinand Verheyde, wijlen Rik Sohier (zijn schoonvader, red.) en ik vijf zetels in de coalitie ‘Samen Verder’ van wijlen burgemeester Marc Mahieu (PVV) en de socialisten. In 1995 kwamen we op onder de naam ZOZO met een onvolledige lijst. We hadden slechts 21 kandidaten voor 25 plaatsen. Alleen Paul D’hondt en ik werden verkozen. In 2001 kwamen we op met de kartellijst PRO, met Agalev, VU, ZOZO en SP.A. Marleen Rubben, Jurgen Vanlerberghe, Danny Nolf, Rudy Bordeyne en ik zetelden in de raad. In 2007 behaalden we onder de noemer ‘Samen’ zeven zetels”, vertelt Martin Dewulf.

Uit de fractie gezet

Maar tijdens de gemeenteraad van juni 2011 werd Martin Dewulf door zijn politieke beweging ‘Samen’ uit de fractie gezet. Aanleiding was dat hij vooraf aan de pers had laten weten dat hij zich zou onthouden bij de stemming over het volgens hem onhaalbare en veel te megalomane masterplan ‘Vroonhof’. “Daarop besloot ik om apart op te komen met een afdeling van N-VA. De lijstvorming verliep moeilijk, vooral omdat we geen vrouwelijke kandidaten vonden. Maar op de valreep konden we toch 25 kandidaten samenkrijgen. We behaalden drie zetels. (Martin Dewulf, Charlotte Vyvey en Geert Ganne, red.). Met bijna 25 jaar ervaring was het aangewezen dat ik fractieleider zou worden”, aldus nog Martin Dewulf.

Bekend figuur in de muziekwereld

De ‘Witten Wulf’ baatte in Poperinge gedurende 20 jaar het jongerencafé De Keikop uit, waar hij vele optredens organiseerde. Hij was stichter en 25 jaar voorzitter van Marktrock Poperinge en hij stampte het eindejaarsevenement ‘City in the City’ uit de grond, net als Keirock. Hij organiseerde heel wat busreizen naar concerten in het buitenland en is een vriend van zowat alle Belgische grootheden in de pop- en rockwereld.

Jean-Marie Blondeel wordt lijsttrekker voor N-VA. Geert Ganne krijgt de derde plaats. Jan Van Bruwaene staat op plaats vier, Edwin Lesschaeve op de zesde plaats. Andere namen die reeds bekend zijn: Jan Jacobs, André Schaubroeck, Elodie Carton en Anny Steeland.

(AHP)