Magali Segers is bij eerste verkiezingen meteen schepen in Ichtegem

Magali Segers (tweede van links) met echtgenote Ilse en kinderen Cara en Andres. © foto Coghe
Redactie KW

Magali Segers is wat men al eens pleegt te zeggen “een aangespoelde”. Ze slaagde erin om bij haar eerste deelname aan een gemeenteraadsverkiezing 912 voorkeurstemmen uit de brand te slepen. Het leverde haar een zetel op in het schepencollege. Een verrassing.

Wanneer ben je begonnen met politiek en waarom?

“In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen vroeg Lieven Cobbaert me eind 2017 of ik niet geïnteresseerd was om mee te gaan op de lijst. Ik heb daar enkele weken over laten gaan om dan te beslissen in het voorjaar van 2018. Het liberale verhaal en de capaciteiten van Lieven Cobbaert spraken me wel aan. Ik was altijd al geïnteresseerd in politiek, al van tijdens mijn studies, toen ik voor veel politieke vakken koos.”

Had je het succes van de afgelopen verkiezingen verwacht? Waaraan is dat te danken?

“Ik ben inderdaad niet afkomstig uit Ichtegem, kwam pas zeer recent in de partij en haalde een pak voorkeurstemmen. Ik zag dat dan ook niet aankomen. Door mijn werk in de apotheek ken ik wel veel mensen. Ik heb ook twee schoolgaande kinderen die in Ichtegem naar school gaan, maar in Eernegem en Bekegem kennen de mensen mij niet zo goed. Ik heb veel te danken aan mijn echtgenote Ilse. Zij is enorm geliefd bij onze klanten en zij bracht haar enthousiaste steun ongetwijfeld over op hen. Ik kreeg ook veel steun van bepaalde kandidaten en vooral van oud-kandidaten en andere mensen die het reilen en zeilen binnen de partij goed kennen. Zelf ben ik er ook ingevlogen van zodra ik me kandidaat heb gesteld. Zo heb ik veel huisbezoeken gedaan. En ik moet zeggen dat dit enorm is meegevallen. De mensen waren vriendelijk en zeer geïnteresseerd. Omdat ik die huisbezoeken soms alleen deed, kreeg ik de indruk dat de mensen sneller hun mening durfden zegden. Ik kreeg ook de indruk dat deze gemeenteraadsverkiezingen echt leefden bij de mensen en dat men toch wou dat er verandering kwam.”

BIO

Magali Segers (44) is afkomstig van het Oost-Vlaamse Hamme Zogge.

Ze is in 2008 gehuwd met Ilse Beerlandt (49) en zijn nu bijna 22 jaar samen. Ze hebben een tweeling Cara en Andres (8).

Ze is afgestuurd als licentiaat in de rechten en werkte enkele jaren als bedrijfsjuriste bij het Vlaams studie- en documentatiecentrum voor vzw’s in Moorsele. Ze heeft ook enkele jaren als kredietanalist gewerkt bij Belfius in Roeselare.

Nadat ze via de avondschool als apotheekassistent afstudeerde ging ze full-time bij Ilse in Apotheek Beerlandt op de Engel aan de slag.

Je krijgt zware bevoegdheden op je brood. Lokale economie (inclusief middenstand, markten, ondernemen werkgelegenheid) lijkt me wel een van de belangrijkste bevoegdheden vanuit een liberaal standpunt. Wil dit zeggen dat je binnen Liberaal 2018 veel zeggenschap verkregen hebt?

“In de voorbije legislatuur werd rond lokale economie niet echt een actief beleid gevoerd, daar zal in deze legislatuur nu zeker worden op ingezet. Het is nu eenmaal zo dat de bevoegdheden onder de schepenen moeten verdeeld worden. Het is niet zo dat een specifieke bevoegdheid mijn status binnen de partij bepaalt.”

Naast lokale economie krijg je ook dierenwelzijn, communicatie en participatie erbij. Heb je al ideeën of voorstellen?

“Participatie en communicatie zijn eigenlijk de rode draad doorheen vele beleidsdomeinen. Op het vlak van communicatie willen we nog meer inzetten op een efficiënt en eenvoudig aanspreekpunt, niet alleen voor een al dan niet startende zelfstandige, die staat voor een kluwen van wetten en reglementen, maar ook voor de gewone burger die vaak ook geconfronteerd wordt met toegenomen administratie. Naast communicatie zal participatie integraal deel uitmaken van het beleid. Zo willen we burgers betrekken bij het beleid, door consultaties op voorhand. We zullen hiervoor zeker over de gemeentegrenzen heen gaan kijken naar de initiatieven die in dat domein ingevoerd werden in andere gelijkaardige gemeentes. Zo bestaan er in bepaalde gemeentes al apps waarbij de inwoner onmiddellijk de financiële impact kan inschatten van een bepaald project. Door een burger op voorhand een correct beeld te geven van veranderingen (bijvoorbeeld bij grote openbare werken), kan je veel ergernis vermijden. Binnen het bestuur zijn we natuurlijk ook op zoek naar mogelijkheden. Dat kan je niet doen zonder voorafgaand overleg en daarom heb ik nu veel overlegmomenten met het personeel gehad om na te gaan wat er al gedaan werd en wat realistisch is.”

“Ook op het vlak van dierenwelzijn ben ik alle mogelijkheden aan het aftasten. Vooral het probleem van zwerfkatten zorgt voor overlast en wordt momenteel bijna uitsluitend opgevangen door vrijwilligers, waarvoor dank trouwens, maar uiteraard moet dit vanuit de gemeente gecoördineerd en opgevolgd worden.”

Zijn al die bevoegdheden wel combineerbaar met je werk in de apotheek?

“We gaan inderdaad een bijkomende hulp aanvaarden. De sollicitatiegesprekken zijn volop aan de gang, maar de administratie en facturatie zal ik wel zelf blijven doen. Dat moet je als bedrijfsleider wel om de zaak goed te kunnen beheren.”

(Rudi Ilegems)

“Dit jaar zal een lange en verre reis niet lukken”

“Mijn grootste hobby is eigenlijk tijd doorbrengen met ons viertjes, zoals onze kinderen het zo mooi kunnen zeggen. Dat is niet alleen thuis want we trekken er graag ook eens op uit. Twee jaar geleden maakten we een grote reis door Canada en dat is ook onze kinderen enorm goed bevallen. Dat zouden ze wel eens willen overdoen. Dit jaar zal een lange, verre reis niet lukken, maar een paar kortere citytrips gaan we zeker doen. Ik geniet ook enorm van koken voor vrienden, liefst met groenten uit eigen tuin en serre. Werken in de tuin zorgt voor enorm veel rust, vind ik.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier