Lut Deseyn legt de eed af als burgemeester van Avelgem

Lut Deseyn legde de eed af bij gouverneur Carl Decaluwé. © Davy Coghe
Redactie KW

Lut Deseyn legde vrijdagmorgen de eed af bij gouverneur Carl Decaluwé. Ze is daarmee de eerste vrouw in de Avelgemse geschiedenis die burgemeester van de gemeente wordt.

Na een opmerkelijke overstap van CD&V naar Gemeentebelangen in augustus 2017, werd Lut Deseyn met een record van 1.552 stemmen de grote winnaar van de verkiezingen in oktober 2018. De oppositie sprak al snel van ‘Tsunami Lut’ die gepasseerd was. Gemeentebelangen ging in zee met het rood-groene Tandem van Tom Beunens. Zo kwam een einde aan de heerschappij van CD&V in Avelgem. Burgemeester Lieven Vantieghem had eerder al aangegeven dat hij eind 2018 zijn politieke carrière zou stopzetten.

De 47-jarige Lut komt uit een politiek nest. Haar moeder Ghislaine Verhiest was ooit de eerste vrouwelijke schepen van de gemeente. De hele familie is trouwens erg sociaal bewogen. Zo organiseerde Luts broer Joost elk jaar een wandeling voor het goede doel. Lut is getrouwd met Inge Corne en samen hebben ze drie dochters: Jill, Britt en Lennie.

Lut gaf in een eerder interview aan dat ze wil luisteren naar de kiezer. “Avelgem heeft duidelijk gekozen voor een stijlbreuk“, beseft Lut. “Ik heb gelukkig een sterk team met veel jonge mensen die een groot engagement opnemen.”

Lut is een volksmens. “Een politicus moet tussen het volk staan”, is ze overtuigd. “Enkel zo weet je wat er leeft onder de mensen. Ik weet dat ik als burgemeester ook beslissingen zal moeten nemen die niet voor iedereen leuk zullen zijn. Toch blijf ik tussen de mensen staan, zelfs als burgemeester. Avelgem moet weer bruisen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier