Luk Hoflack niet langer als N-VA’er in provincieraad

Luk Hoflack. (Foto ZB)
Jos Remaut

Luk Hoflack werd uit de partij gezet na interne strubbelingen in de N-VA van Zonnebeke, waar hij schepen is. Hij zal in de provincieraad voortaan zetelen als onafhankelijke en krijgt meteen ook een andere plaats in het halfrond.

Door de interne meningsverschillen bij de N-VA van Zonnebeke werd de afdeling elf maanden geleden geschorst door het nationale bestuur. Aanleiding was eigenlijk een interne bevraging over hoe de N-VA in Zonnebeke naar de kiezer zou moeten trekken :met een aparte lijst of in een kartel. Een ruime meerderheid gaf toen aan dat ze dit opnieuw in kartelvorm wilde doen. Dit was echter niet naar de zin van een kleine minderheid én van de nationale partijtop.

Door de schorsing verliepen een aantal communicatielijnen nogal stroef. Uiteindelijk werd Luk Hoflack de situatie beu en nam hij zelf initiatief tot de oprichting van een kartellijst : InSamenSpraak, een open gemeentelijst met SP.A en enkele N-VA’ers, waaronder oud-burgemeester Dirk Cardoen. Hierop worden zowel Luk Hoflack als Dirk Cardoen door het nationale bestuur meteen uit de partij gezet, want er geldt bij N-VA een regel dat het verboden is op andere lijsten te staan in de gemeenten waar N-VA met een eigen lijst opkomt.

Ondertussen is de schorsing van de N-VA-afdeling Zonnebeke opgeheven en kwam het plaatselijke bestuur dinsdag voor de eerste keer weer reglementair bijeen. Een heel aantal andere N-VA-bestuursleden namen ondertussen ook ontslag, zodat er alleen nog een kleine kern overblijft rond Michiel Descheemaeker, de grote opponent van Luk Hoflack.

Luk heeft het zelf overigens nog altijd moeilijk met deze gang van zaken. Ik voel mij nog altijd een N-VA’er, ik was erbij bij de stichting in 2001. Mijn verwantschap met de N-VA zit in hart en nieren, en dat blijft zo.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier