Lieven Lybeer uit Kortrijk stopt met politiek

Lieven Lybeer. © JVGK
Redactie KW

Lieven Lybeer, gewezen burgemeester van Kortrijk, is aan zijn laatste maanden als politicus bezig.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws en heeft hij intussen bevestigd aan onze redactie. “Je zal me niet terugvinden op de CD&V-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen”, vertelt hij. “Ik heb er genoeg van.”

Op de CD&V-lijst voor de provincieraadsverkiezingen had de gewezen burgemeester van Kortrijk – Lybeer was van 2008 tot 2011 burgervader toen Stefaan De Clerck in de federale regering zat – de zevende stek toegewezen gekregen. “Daar verzaak ik aan. Die plek getuigt van weinig respect. Ik trek mijn conclusies”, aldus nog de ACW’er.

4.620 stemmen

De 59-jarige Kortrijkzaan wil zich nu volledig focussen op zijn job als directeur bij de Tieltse Bouwmaatschappij. Met hem verliest CD&V een stemmenkanon: in 2012 kreeg hij 4.620 voorkeurstemmen.

Lieven Lybeer voelde zich al langer niet meer goed als gemeenteraadslid. De ooit zo gedreven lokale politicus kwam in het begin van deze legislatuur wel enkele keren tussen over sociale thema’s, maar de laatste jaren beperkte hij zich tot aanwezig zijn.

Al drie toppers weg

Nog dit: Lybeer is bij CD&V de derde protagonist voor de verkiezingen in 2012 die stopt: ook Franceska Verhenne (2.697 stemmen) en Stefaan Bral (2.299 stemmen) stoppen. Deze drie waren zes jaar geleden goed voor ruim 9.600 voorkeurstemmen… (AXV)