Lichterveldse politieke partij SOMM viert 25ste verjaardag

We zien v.l.n.r.: Marc Dereere, Werner Cornil, Kim Depoortere, Roland Verdonck, Thijs Deklerck, Johan Vandenbussche, Gaby Vandekerckhove en Hilde Pitteljon. © foto Kurt
Bram Vanlerberghe

SOMM vormt al een kwarteeuw het groen-links alternatief in Lichtervelde. De partij ontstond 25 jaar geleden uit de samensmelting van de lokale SP-afdeling, HELA en onafhankelijken. In 1994 kwam de partij voor het eerst op tijdens de verkiezingen en behaalde het een zetel. Sinds dit jaar zetelen vier SOMM-raadsleden in de gemeenteraad en een raadslid in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

Vandaag is SOMM de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad. “We zitten nog steeds op de groen-linkse lijn”, stelt Johan Vandenbussche. “We hebben altijd aandacht gehad voor de thema’s die naar onze mening iets minder aan bod kwamen. Dat was in de begindagen zeker ook milieu, natuur en energie, maar ook de zorg en het pakket van het toenmalige OCMW. Dat stond bij ons ook altijd bovenaan de agenda. Bovendien hielden we ook altijd een lijn aan van constructief werken met een positieve boodschap. We maken volop deel uit van het politieke leven in Lichtervelde en dat proberen we ook constructief te doen: aanvullend, maar soms een beetje tegendraads. We moeten niet stilstaan bij gemiste kansen, maar wel nieuwe voorstellen formuleren om te vermijden dat er nog fouten gemaakt worden.”

SOMM vertoeft al 25 jaar in de oppositie, maar de partij wil meer. “We zijn nog tijdens geen enkele verkiezing achteruit gegaan. Dat is al positief. Bovendien zitten we aan 22 procent van de stemmen. Een op de vijf Lichterveldenaars staat achter ons project, maar het is de bedoeling om op termijn deel uit te maken van de meerderheid, zodat we onze boodschap nog beter kunnen vertalen.”

Alternatief

Johan Vandenbussche kwam via HELA, Het Eerste Lichterveldse Alternatief bij het groen-linkse alternatief SOMM. Het woord ‘alternatief’ toont bijgevolg een bewuste keuze aan.De meerderheid is al lang dezelfde. Dat is niet noodzakelijk slecht, maar het kan beter. Meer sociaal zijn, nog beter zorg dragen voor het milieu of op een andere manier – en dat is onze boodschap – de toekomst voorbereiden. We zijn voorstander van een duidelijke planning. Je merkt ook dat mensen dat vragen. De burgemeestersconvenant voor klimaat en energie (die vorig jaar werd ondertekend, red.) stelt 2030 als doel, maar het is nu dat we dat moeten voorbereiden.”

“Het unieke is dat SOMM altijd één fractie is geweest en niet een samenwerking tussen partijen. We hebben ook altijd jongeren gecombineerd met mensen met meer ervaring. Dat is zeker een rode draad. We zijn een partij voor alle leeftijden.”

Hoe heeft de partij in al die jaren de lokale politiek ervaren? “Zeker in de beginjaren was de strijd harder, was er ook meer verdeeldheid, werd er nog meer via politieke families gedacht. Vandaar dat we ook met HELA startten, een project dat iedereen moest verbinden. Maar het politieke landschap is geëvolueerd. Nu is het meer consensueel: er wordt gezocht naar een akkoord in plaats van in de aanval te gaan. Ik denk dat SOMM daar ook toe bijgedragen heeft. We zijn allen in dezelfde gemeente actief, maar de manier waarop verschilt. Samen moeten we komen tot het beste van alle werelden. Onze uitdaging en ambitie als grootste oppositiepartij is om hetgeen in ons verkiezingsprogramma stond, te realiseren, vanuit een minderheidspositie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier