Lichtervelde neemt deel aan Earth Hour

© Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Het klimaatthema is brandend actueel en bij SOMM willen ze dat ook in Lichtervelde onder de aandacht blijven houden. Daarom werd op de gemeenteraad van maandagavond opgeroepen om deel te nemen aan Earth Hour, een wereldwijde symbolische klimaatactie door het WWF. Het werd als bijkomend agendapunt gestemd.

Earth Hour vindt plaats op zaterdag 30 maart. Op die dag engageren verschillende organisaties, bedrijven, steden, gemeenten en gezinnen over de ganse wereld zich om gedurende een uur de lichten te doven. Op die manier wordt aandacht gevraagd voor de klimaatsverandering. “Het is jullie ongetwijfeld opgevallen”, liet SOMM-gemeenteraadslid Thijs Deklerck maandagavond ontvallen tijdens de gemeenteraad. “Maar het is de warmste februaridag ooit sinds 1901. In Ukkel hebben ze 18,8 graden gemeten. Het is intussen al de tweede maal deze maand dat we een warmterecord breken. Ondanks dat we daardoor heel vroeg massaal onze barbecue kunnen uithalen, is dat natuurlijk ook een alarmbel van het klimaat.”

In die optiek roept SOMM ook op om met Lichtervelde deel te nemen aan Earth Hour, door net als elders in de wereld de lichten te doven tussen 20.30 en 21.30 uur. “We kunnen Fluvius aanschrijven om hen te vragen om de straatlichten te dimmen tijdens dat uur. Ook kunnen de lichten op alle openbare gebouwen dan gedoofd worden. Ik denk dat het ook belangrijk is dat de lokale handelaars en de burgers betrokken worden.”

Steven Bogaert, schepen van Klimaat en Leefmilieu, onderschrijft dat engagement.“Net als vorig jaar zullen we deelnemen aan deze symbolische klimaatactie. Als gemeente zullen we daar geëngageerd aan meedoen. We zullen Fluvius aanschrijven. Ook vorig jaar hebben we de sfeerlichten aan ons patrimonium – zoals de kerk, De Schouw en site Vancoillie – gedoofd. Ook via onze kanalen en de handelaars zullen we die boodschap ook verspreiden.”

Het agendapunt werd vervolgens door de voltallige gemeenteraad goedgekeurd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier