Leen Uyttenhove verlaat met goed gevoel Moorsleedse politiek

"Ik ga heel wat dingen missen en dat ga ik moeten opvullen", beseft Leen Uyttenhove. (Foto Jan Stragier) © ©2018 Jan STRAGIER
Redactie KW

Leen Uyttenhove (PRO) was drie jaar schepen. In oktober was ze nochtans opnieuw verkozen maar ze verlaat de politiek. “Het is aan de jongeren”, zegt Leen. “We belanden in de oppositie, moeten er daar ook voor gaan en alles volgen. Mijn echtgenoot is drie maanden geleden gestopt met werken. Ik vind het tijd voor wat anders.”

“Ik vind dat we in het belang van de partij ook naar de toekomst moeten kijken vandaar dat ik mijn plaats afsta. Voor een nieuw gemeenteraadslid is het trouwens niet zo simpel. Er is sowieso een inloopperiode nodig.” Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen verloor PRO één zetel en behoort het vanaf januari niet langer tot de meerderheid. Pijnlijk dus. “Vooral voor lijsttrekker Ward Gillis”, benadrukt Leen. “Hij is iemand met heel veel dossierkennis. Een heel capabele mens. Hoe dikwijls hij tijdens het schepencollege dingen rechtzette, gewoon omdat hij heel veel ervaring heeft. Ward weet heel veel. Ik had veel steun aan hem.”

In de voorlaatste legislatuur werd Leen Uyttenhove halfweg drie jaar OCMW-raadslid. In deze legislatuur kwam ze in de gemeenteraad. Volgens een bestuursakkoord tussen Visie en PRO kwam het halfweg tot een schepenwissel en kreeg Daisy Decoene (Visie) een opvolger uit het andere kamp.

Box Dadizele

Haar bevoegdheden waren Jeugd, Gemeentelijk Patrimonium, Toerisme, Cultuur en Bibliotheek. “Die bevoegdheden waren echt wel mijn interessesfeer”, aldus Leen. “Altijd geweest. We gingen vroeger naar veel culturele evenementen en door mijn schepenambt hebben we veel dingen moeten laten. Er waren enorm veel vergaderingen. Van de verschillende adviesraden tot bijvoorbeeld ook Toerisme Leiestreek en projectvereniging BIE, een intergemeentelijk samenwerkingsverband.”

De oppositie had ferme kritiek op de fameuze box in het gemeentelijk domein ‘t Torreke in Dadizele. Groep a noemde het zelfs een gedrocht. “Dat was lastig in het begin”, geeft Leen toe. “Nu krijg ik nog opmerkingen daarover van mensen uit Dadizele. Die box werd zeer snel gerealiseerd. Ik kon daar niks aan doen. Ik heb geprobeerd het positief te benaderen.”

Jeugd was een andere bevoegdheid. “Er komen elk jaar meer kinderen naar de speelpleinwerking”, aldus Leen. “De speelpleinwerking is heel populair, we hebben daaraan gewerkt. Het is ook goed georganiseerd. We hebben er daarnaast voor gezorgd dat de monitoren beter worden vergoed. Jonge mensen hebben van alles te doen en het is niet evident om voldoende monitoren te hebben.”

Sociale contacten

Belangrijk in het Lievensdorp is gc De Bunder. “Door de programmatie komen de mensen van ver”, weet de schepen. “Het is moeilijk concurreren tegen buurgemeenten Roeselare, Ieper en Menen. Maar door samenwerking met bijvoorbeeld volleybalclub Doskom, het Davidsfonds en Curieus kwamen al grote namen.” Zelf is Leen trouwens een groot theaterliefhebber, ook van jeugdtheater.

Er zijn voor de schepen ongetwijfeld ook minder mooie momenten geweest. “Ambetante zaken had ik niet”, aldus Leen. “Er zijn wel struikelblokken geweest, soms met verenigingen. We gingen dan aan tafel zitten met de betrokkenen.”

Eind december is het dus voorbij. “Het is een ervaring geweest, ik heb het graag gedaan”, zegt ze. “Door mijn schepenambt heb ik een hoop mensen leren kennen. Ik ga heel wat dingen missen, zoals de sociale contacten of eens blijven hangen om iets te drinken. Dat ga ik moeten invullen.”

“Als schepen liet ik me niet achteruit duwen”

Normaliter zou Dirk Foulon de opvolger van schepen Daisy Decoene worden. Hij overleed in mei 2014. Niet Sofie Beernaert werd de nieuwe schepen, wel Leen Uyttenhove. “Sofie zag het totaal niet zitten om schepen te worden”, aldus Leen, die opgroeide in Passendale. “Ik ben de oudste van negen kinderen. Mijn man was voor de gemeenteraadsverkiezingen drie keer kandidaat voor Agalev. Ward Gillis kende ik, hij is me komen vragen om op de lijst van PRO te staan.”

Politiek is nog altijd in belangrijke mate een mannenwereld. “In Klerken heb ik altijd veel met mannen gewerkt”, zegt Leen. “Ik liet me als schepen niet achteruit duwen. Ik zeg gewoon mijn gedacht.” Haar schepenambt kon Leen niet combineren met haar onregelmatige job, ze moest bovendien ook tijdens het weekend werken. Daarom stopte ze met werken.

Een belangrijke speler op de gemeente is de openbare bibliotheek. “Daarvoor hebben we ook een aantal dingen gedaan”, zegt Leen. “Zoals de creatie van het ‘Makkelijk Lezen Plein’, speciaal voor kinderen van 8 tot 13 jaar die moeite hebben met lezen. De uitleenautomaten zijn vervangen. Het kwam daarvoor tot een samenwerking met Ingelmunster en het naburige Zonnebeke want het ging om dure investeringen. Een bib is niet meer verplicht. We bieden de bezoekers ook een koffie aan. Er staat daarvoor een spaarpot. Wie koffie wenst, steekt in het zwijntje een kleinigheid en de opbrengst is voor een goed doel”, legt ze uit. “Een ander initiatief was ‘Boekstart’ voor de jonge lezertjes en in samenwerking met Kind & Gezin. We hebben daarmee veel jonge gezinnen aangetrokken. De bibliotheek is daarvoor ideaal. Er wordt ook speelgoed uitgeleend. Ik vind het heel belangrijk het behoud van de bib te blijven verdedigen op het schepencollege. Een bib is een ontmoetingsplaats, niet vergeten dat er ook een afdeling is in Dadizele.”

“Nu nog meer reizen”

Leen Uyttenhove werd in juni 2014 gemeenteraadslid. Ze legde de eed af als opvolger van Goedele Vandenbussche, die ontslag nam. Vanaf januari krijgt Leen Uyttenhove dus veel meer vrije tijd. “We zijn reizigers en gaan nu nog meer reizen”, aldus Leen. “Zo zijn we al naar Cuba, China, Vietnam en enkele Afrikaanse landen geweest. Onvergetelijk was de reis naar het eiland Borneo. We trokken er met de boot door het tropisch regenwoud. Onze volgende reis gaat naar Iran. Fietsvakanties heb ik ook altijd graag gedaan. Zo zijn we drie weken in Cuba gaan fietsen. Het was snikheet. Nooit meer”, lacht Leen. Ze wil ook graag een cursus fotografie volgen. “Waarschijnlijk bij Syntra West. Kunstgeschiedenis volg ik misschien later nog. Daarnaast werk ik ook heel graag in de tuin. Ik zal hoe dan ook trachten veel dingen mee te pikken.”

Wie weet zien we Leen tijdens de gemeenteraad nog tussen het publiek: “Misschien kom ik nog eens af als er heikele punten zijn”, zegt Leen, die officieel eigenlijk Marleen heet. “Van toen ik student was, noemde men me Leen. Het zou gebeuren dat mijn moeder nog eens ‘Marleen’ zegt.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier