Ledegem 2013/2018: Bewogen periode voor SP.A

De gemeenteraad in 2013 met zittend v.l.n.r. Geert Dessein, Wally Corneillie, burgemeester Bart Dochy, secretaris Geert Demeyere, Greta Vandeputte, Bart Ryde en Geert Wylin. Rechtstaand v.l.n.r. Caroline Seynhaeve, Moreen Dewolf, Greet Claeys, Niels Lagae, Sybille Geldhof, Marijke Devos-Joye, Raf Selschotter, Louis Sandra, Delphine Quaegebeur, Nancy Vansteenkiste, Karen Vromman, Piet Vandermersch, Marianne Eeckhout, Carlos Casteleyn en Gerda Dewulf. (Foto Jan Stragier) © (Foto Jan Stragier)
Redactie KW

De afgelopen bestuursperiode was er een met toch enkele opvallende gebeurtenissen. Dramatisch was het overlijden van Moreen Dewolf, een serieuze klap voor SP.A. Greet Claeys verdween dan weer uit de raad nadat bekend raakte dat er een rechtszaak tegen haar liep.

Ledegem 2013/2018: Bewogen periode voor SP.A

Bij de meerderheidsgroep, CD&V/VD met 17 zetels, is weinig veranderd. Louis Sandra verhuisde naar Brabant. Arne Lannoy (+), was de eerste opvolger, maar deze verkoos om te blijven zetelen in de OCMW raad. Bijgevolg werd Katelijn Van Isacker (61) het nieuwe raadslid in februari 2015.

“Ik was zestien jaar lang OCMW-raadslid”, wist ze ons te vertellen. “Ik heb er mij altijd ten volle voor ingezet, zeker omdat het sociale mij erg interesseert. Maar ik had ook ambities als gemeenteraadslid en was blij met de kans om mij daar ook te tonen. Het is wel duidelijk een andere vorm van politiek voeren, maar daarom niet minder interessant. Als het tenminste volgens de wetgeving gebeurt. In de OCMW-raad gaat het meer over persoonlijke dossiers, in de gemeenteraad gaat het meer over openbare dossiers, maar dat ligt me ook wel.”

Einde carrière

Voor de kartelgroep SP.A/Groen was de afgelopen bestuursperiode vrij hectisch te noemen. “Voor de vorige verkiezingen besloten we om samen naar de verkiezingen te gaan. Groen had tot dan toe nog nooit een raadslid kunnen leveren”, vertelt Caroline Seynhaeve (SP.A).

“Oorspronkelijk was Patrick Van Gheluwe verkozen, maar hij verkoos een einde te maken aan zijn politieke carrière.” Patrick werd opgevolgd door Greet Claeys, waardoor het kartel door drie vrouwen in de gemeenteraad afgevaardigd werd: Moreel Dewolf, Caroline Seynhaeve en Greet Claeys, alle drie afkomstig van SP.A.

Ledegem 2013/2018: Bewogen periode voor SP.A

In 2016 nam Greet Claeys ontslag uit de raad en later ook uit het partijbestuur toen bekend raakte dat er een rechtszaak tegen haar liep. Greet werd vervangen door Geert Cloet, waardoor Groen voor het eerst in de geschiedenis van Ledegem een vertegenwoordiger had in de raad. Na enkele maanden nam ook hij ontslag door een verhuizing naar Brugge. Hij werd vervangen door Andy Vandoorne (SP.A).

Dossierkennis

Het grootste drama voor de socialistische partij voltrok zich in juni 2016 toen fractieleidster en voormalig schepen Moreen Dewolf onverwacht overleed na een kwalijke bacterie. De ervaring van Moreen, haar dossierkennis en de serene houding tegenover de andere raadsleden, maakten van haar een sterke frontvrouw met groot aanzien bij alle raadsleden. Het was voor de S.PA/Groen-fractie dan ook niet evident om haar zowel in persoon als in daadkracht te vervangen.

Voor het eerst had Groen een vertegenwoordiger in de gemeenteraad

“Voor de fractie en voor de partij was dat een enorm verlies”, aldus Caroline Seynhaeve. Tijdens de vakantiemaanden werd de fractiewerking geleidelijk op de sporen gezet. Sien Jacques (Groen) werd de opvolger van Moreen. Caroline Seynhaeve werd de nieuwe fractieleidster. Een serieuze wijziging, maar zowel Caroline als Andy hebben zich snel ingewerkt, mede ondersteund door de aangepaste werking in het partijbestuur.

Vragen stellen

Ook Sien kon zich vrij gemakkelijk aanpassen en is ondertussen bijna de kampioen van het ‘vragen stellen’ geworden. “We moeten opboksen tegen een grote meerderheid, want ook de Open VLD-kandidaat, die nu opkomt bij de grote coalitie, voerde niet zoveel oppositie meer. Het was even wennen. In de OCMW-raad, waar ik vroeger zetelde, beslissen we over het leven van individuele personen, beslissingen worden gezamenlijk genomen in de raad. In de gemeenteraad moet je dossiers leren kennen en de geschiedenis er van uitpluizen alvorens je een beslissing kan nemen. Ik kreeg gelukkig veel steun van ervaren politici zoals Lucien Vandenbroucke.”

De agenda is, volgens Sien, niet echt uitgebreid en bijgevolg probeert ze steeds achteraf een vraag te stellen aan de schepenen. De personen die tijdens de vorige legislatuur in de raad kwamen, staan op vandaag allen terug op de lijsten. Ledegem was overwegend vrouwelijk en dat is ook na de afgelopen bestuursperiode het geval met elf verkozen vrouwen tegenover tien mannen.

(Eddy Logie)