Langemark-Poelkapelle 2013/2018: enkel CD&V heeft vrouwen in de gemeenteraad

Achteraan v.l.n.r.: Jean-Marie Callewaert, Luc Maddelein, Alex Maddelein, Hadewych Vanderstichele, Christoph Deraeve, Eddy Vanacker en Koen Beintein. Midden v.l.n.r.: Frans Vandeputte, Jacqueline Peene-Mostaert, Luc Vandamme, Robert Barthier, Peter Vantomme, José Victoor en Dominique Cool. Vooraan v.l.n.r..: Marleen Soete, Johan Vanysacker, secretaris Sabine De Wandel, burgemeester Alain Wyffels, Lieven Vanbelleghem en Frank Gheeraert. © Foto pco
Redactie KW

CD&V nam als grootste partij de meeste wissels voor zijn rekening. Als je zes jaar geleden al van een trend kon spreken, dan is het dat verkozenen bewust kozen voor de OCMW-raad in plaats van de gemeenteraad. Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in de gemeenteraad.

Tijdens de installatievergadering in januari 2013 gaf de positieve keuze voor OCMW van de afgelopen legislaturen een tendens aan. CD&V’ers Maddy Bouden en Antoon Verstraete en N-VA-lijsttrekker Claudine Muylle namen afstand van hun mandaat als gemeenteraadslid en kozen expliciet voor het bestuur van het OCMW. De eerste opvolgers Eddy Vanacker (CD&V), Alex Maddelein (CD&V) en fractieleider Dominique Cool (N-VA) kwamen zo in de gemeenteraad terecht.

Langemark-Poelkapelle 2013/2018: enkel CD&V heeft vrouwen in de gemeenteraad

Daar komt nu een einde aan. Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat OCMW en gemeente samensmelten. Langemark-Poelkapelle bereidt deze wijziging al twee bestuursperiodes voor. Er is één organogram en al het personeel wordt gecentraliseerd in de aanbouw van het Kasteel. Voor de politici vervallen straks de negen mandaten in de OCMW-raad. Of toch niet helemaal. Hun taken worden overgenomen door de leden van de nieuwe gemeenteraad Een nieuw orgaan zal in de schoot van de gemeenteraad moeten worden opgericht om het huidige ‘bijzonder comité van de sociale dienst’ binnen het OCMW verder legitiem te laten functioneren. Dat kan maximum vijf extra mandaten opleveren. Het toezicht op het beheer van wzc de Boomgaard zal ook gebeuren vanuit de gemeenteraad.

Verhinderd

Hadewych Vanderstichele haalde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen de laatste en 19de zetel voor CD&V binnen. Ze was met 19 jaar de jongste kandidaat ooit die rechtstreeks verkozen raakte in de gemeenteraad. Door haar studies voor handelsingenieur kon ze de combinatie van gemeenteraad op maandagavond en les op dinsdagmorgen niet meer bolwerken. Na negen maanden liet ze haar mandaat tijdelijk opschorten. CD&V sprak van ‘verhindering’, zodat niet de eerste opvolger Tom Willemyns, maar wel Brigitte Vanhaecke in de gemeenteraad geloodst kon worden.

Zo kon CD&V een vertegenwoordigster uit de landbouw én een vrouw afvaardigen. Binnenskamers was daar wat tandengeknars over te horen. De praktijk van ‘tijdelijke terbeschikkingstelling’ van het mandaat was nog niet eerder toegepast in de gemeenteraad. Hadewych Vanderstichele kwam evenwel niet meer terug en komt ook niet meer op. “Mijn politiek engagement betekende een bijzonder leerrijke periode”, verklaarde ze in 2013.

Vrouwen haken af

Met zin voor de nodige pathos stopte Luc Maddelein, wegens verhuis van woonplaats, op de laatste gemeenteraad van 2014. De gewezen schepen was 35 jaar lokaal politiek gangmaker geweest voor de socialistische partij. Hij kon niet meer gedijen en had het moeilijk met de toon van N-VA. In zijn plaats kwam Francky Barbier. Met puntjes uit de Madonna wist hij zijn positie in de raad te bevestigen. Het nieuwe SP.A-raadslid was niet de eerste opvolger en deed totaal onverwacht zijn intrede. Vrouwen die hoger gerangschikt stonden, haakten een voor een af.

Tijdens de eerste gemeenteraad van 2016 transfereerde Tom Willemyns (CD&V) van de OCMW-raad naar de gemeenteraad. “Daar ligt mijn hart”, zei Tom toen. Alex Maddelein (CD&V) had voorafgaand aangegeven halfweg de legislatuur er mee op te houden. “Die politieke belofte wil ik absoluut nakomen”, zei hij toen nadrukkelijk. De gewezen melkophaler van Milcobel zetelde acht jaar voor CD&V in de gemeenteraad. Om de carrousel rond te maken, werd Tom Willemyns in de OCMW-raad vervangen door Doris Dereyne.

Opvallende vaststelling is dat vrouwen niet doordringen tot de gemeenteraad. Behalve CD&V vaardigt geen enkele partij vrouwen af in de raad. Van de 19 zitjes zijn slechts 3 plaatsen bezet door CD&V-vrouwen.

(Philippe Corneillie)

Langemark-Poelkapelle 2013/2018: enkel CD&V heeft vrouwen in de gemeenteraad