Langemark opteert om wzc uit te breiden

De nieuwe gemeenteraad: Zittend vlnr.: Schepen Peter Vantomme, voorzitter BCSD Marleen Soete, algemeen directeur Sabine De Wandel, burgemeester Lieven Vanbelleghem, voorzitter gemeenteraad Jos Meersch en de schepenen Johan Vanysacker en Dominique Cool.Tweede rij: De raadsleden Leen Louwagie, Jacqueline Mostaert, Nicole Louwagie, Johan Vannoote, José Victoor, Claudine Muylle en Robert Barthier.Derde rij: De raadsleden Eddy Vanacker, Christoph Deraeve, Jean-Marie Callewaert, Brecht Bogaert, Koen Bentein en Laurent Hoornaert. © PCO
Redactie KW

Naast het gewone luik van de gemeenteraad volgt conform de nieuwe regelgeving de raad voor maatschappelijk welzijn. Het is wennen.

De tijd werd extra aangedikt doordat Tope 8920 vroeg om voor alle openstaande mandaten in de intercommunales een geheime stemming te organiseren.

Wie zeker is van een bezoldigd mandaat is milieuschepen Peter Vantomme (N-VA) bij MIROM. Marleen Soete (CD&V) komt in de raad van bestuur van DVV Westhoek (dienstverlenende vereniging Westhoek) en krijgt mogelijks een bezoldiging. De kandidaturen van Robert Barthier (N-VA) voor De Watergroep en Lieven Vanbelleghem (CD&V) voor Gaselwest zijn ook bezoldigde mandaten in de raad van bestuur. Maar hun effectief zitje hangt af van wie andere gemeenten willen zien als vertegenwoordigers. Door een vermindering van het aantal mandaten in de intercommunales maken kleinere gemeenten minder kans op een effectieve vertegenwoordiging in de raad van bestuur.

Laurent Hoornaert (Tope 8920) laakte dat N-VA geen opening had geboden om de oppositie iets te gunnen. “Daar zien we geen verandering.” “Van mij mag je mijn (nvdr.: onbezoldigd) mandaat hebben bij CIPAL. Je hebt ons vooraf eigenlijk niets gevraagd”, zei Dominique Cool (N-VA).

Johan gemeenteraadslid

Een meerderheid in de gemeenteraad gaf zijn fiat om de 62 bijkomende vergunningen te laten erkennen of om te vormen in andere zorgvormen. “Als je de regel van drie toepast hebben we 4 miljoen euro nodig om de bedden te realiseren. Dat is voorzien. We stellen ook vast dat assistentiewoningen in andere gemeenten leeg staan. Moeten we daarmee doorgaan? Die afweging gaan we zeker maken”, zei schepen Dominique Cool.

Johan Vannoote (N-VA) die omwille van ziekte de installatievergadering niet kon bijwonen, legde de eed af in handen van voorzitter Jos Meersch (N-VA). Nu is de gemeenteraad voltallig.

(PCO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier