Kuurne investeert in asfalt, verlichting en camera’s

Op de hoek van de Sint-Katriensteenweg en de Stokerijstraat komt een ANPR-camera. © Olaf Verhaeghe
Axel Vandenheede

Het gemeentebestuur van Kuurne investeert dit jaar 2,14 miljoen euro in wegwerkzaamheden en allerhande infrastructuurwerken. Daartoe behoort ook het plaatsen van enkele camera’s. “Er komen er twee op het Marktplein en één op het kruispunt van de Sint-Katriensteenweg met de Stokerijstraat”, zegt burgemeester Francis Benoit.

De afgelopen vijf jaar trok de gemeente Kuurne per jaar anderhalf miljoen euro uit voor wegwerkzaamheden en infrastructuurwerken. Voor 2018 wordt dat liefst 40 procent meer of 2,18 miljoen euro. “De focus wordt daarbij gelegd op twee grootschalige projecten”, stelt schepen van Openbare Werken Francis Watteeuw (SP.A). “De totaalrenovatie van de Hoevewijk en de heraanleg van de dorpskern van Sente.”

“De Hoevewijk is een van de oudste woonwijken in onze gemeente en moet worden aangepakt. Daarvoor trekken we 1.042.092 euro uit. Op de planning staan de heraanleg van slechte en smalle voetpaden, het vervangen van het asfalt in de Bosbessen- en Beukenlaan en de vernieuwing van rioleringen. Daarbij zal de aannemer de weg niet noodzakelijk openbreken: ze kunnen een soort van kous in hars in de buizen aanbrengen, die lekken dicht.”

toegankelijkheid

De werken in de Hoevewijk starten in maart en worden gefaseerd uitgevoerd. “Als burgemeester ben ik blij dat deze wijk wordt aangepakt”, pikt Francis Benoit (CD&V) in. “In die wijk wonen heel veel senioren, bijna de helft van de inwoners daar is ouder dan 65 jaar. Toegankelijkheid daar is daarom heel belangrijk.”

We herkennen v.l.n.r. Francis Benoit, Francis Watteeuw en hoofd technische dienst Andy Vandorpe.
We herkennen v.l.n.r. Francis Benoit, Francis Watteeuw en hoofd technische dienst Andy Vandorpe.© Axel Vandenheede

Voor de heraanleg van het dorpsplein in Sente voorziet de gemeente 286.000 euro. “De nutswerken zijn al enkele maanden bezig”, aldus nog schepen Watteeuw. “Tegen eind mei moeten ze afgerond zijn en daarna kan de heraanleg van het plein zelf beginnen. Aangezien Sente ook deels op Kortrijks en Lendeleeds grondgebied ligt, wordt gefaseerd gewerkt en bundelen we de krachten wat betreft de communicatie naar de omwonenden toe.”

Behalve deze twee grote projecten staan er dit jaar tal van kleinere op de agenda. Een opvallende investering is die in camera’s. Zo komen er twee bewakingscamera’s op het Marktplein. Francis Benoit: “Er ligt daar een glasvezelnetwerk, zodat de installatie zonder problemen kan gebeuren. De beelden zullen te zien zijn in de dispatching van de politie. We overwegen ook camerabewaking in het Sportpark. Er is regelmatig melding van vandalisme. We moeten bekijken wat daar mogelijk is. Daar is bijvoorbeeld geen glasvezelnetwerk beschikbaar.”

Op de foto

Ook op de hoek van de Sint-Katriensteenweg met de Stokerijstraat komt een camera. “In de Stokerijstraat is er enkel plaatselijk verkeer toegestaan, maar veel vrachtwagenbestuurders negeren dat en rijden via de wijk richting Brugsesteenweg”, aldus Francis Watteeuw. “Dat kan niet. Daarom plaatsen we dit najaar een ANPR-camera op die hoek. Camions die indraaien, zullen op foto komen te staan en de politie zal een boete uitschrijven.”

De gemeente investeert dit jaar eveneens in openbare verlichting (ledverlichting) en veilige fietspaden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier