Kris Declercq schrijft geschiedenis als burgemeester van Roeselare

Foto SB © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

De populairste Roeselaarse politicus ooit. Met zijn 11.447 voorkeurstemmen haalde Kris Declercq een historische score, maar voor extra druk zorgt dat niet, zegt hij. “Ik wil vooral een verbindende burgemeester zijn”, oppert het CD&V-boegbeeld. En dit resultaat bewijst ook dat ik daar in slaag. Dat stemt me oprecht gelukkig.”

Al de hele week wordt Kris Declercq met felicitaties overladen. De Roeselarenaar ziet zijn burgervader graag en dat vertaalde zich afgelopen zondag ook in een ongeziene monsterscore. Sindsdien wordt de burgervader op straat overladen met gelukwensen van zijn inwoners. Die neemt hij, elke keer opnieuw, met een brede glimlach in ontvangst.

11.447 voorkeurstemmen. Wat doet dat met een mens?

“Ik moet eerlijk toegeven dat ik zondagavond serieus van mijn sokken geblazen was. Ik zie deze score als een vorm van bevestiging. Ik wil het niet enkel tijdens de verkiezingscampagne goed doen, maar wil elke dag als verbindende burgemeester optreden. Dit resultaat bewijst ook dat ik daar in slaag. En dat stemt me gelukkig. Ik wil oprecht de burgemeester van álle Roeselarenaars zijn. Ik merk ook dat onze inwoners nood hebben aan zekerheid en realistische oplossingen. Ik vertel altijd de waarheid, doe elke dag aan eerlijke politiek. Dat wordt blijkbaar geapprecieerd. Eigenlijk is het simpel: als je nooit liegt, hoef je niet veel te onthouden. Ik zeg gewoon waar het op staat.”

Sinds uw aantreden als burgemeester staat u pal tussen de mensen. Een bewuste keuze?

“Méér dan bewust. Ik kom gewoon graag onder het volk. Wanneer ik naar de dinsdagmarkt ga, keer ik met een vol notitieboekje terug naar het stadhuis. Burgemeester ben je elke minuut van de dag, ook wanneer je op café een pint aan het drinken bent. Maar als burgemeester hoef je niet altijd te knikken. Ik heb de voorbije 2,5 jaar meer neen dan ja gezegd. Maar zo schep je wel duidelijkheid. En dat loont.”

Had u in maart 2016 ooit durven dromen dat u nu zo’n hoge score zou neerzetten?

“Ik ben eerlijk gezegd veel minder bezig met mijn persoonlijk resultaat. Hoe ik het doe, is eigenlijk niet relevant. De partij telt. Het verschil maak je niet als individu, maar als ploeg. Ik ben oprecht blij dat ons hele team goed gepresteerd heeft en dat we straks enkele nieuwe mensen kunnen lanceren. Je bent maar zo sterk als het geheel. Als ik het over oltegoare heb, meen ik dat ook. We bouwen sámen aan Roeselare. Het stemt me tevreden dat we met CD&V de polsslag van de doorsnee Roeselarenaar aanvoelen.”

Kan u het succes van CD&V verklaren?

“Onze 39 kandidaten vormen als het ware een Roeselaarse samenleving in het klein. Iedereen kon zich erin terugvinden. Ik vind het uiteraard schitterend dat ik zo goed gescoord heb, maar het doet me nog veel meer deugd dat we op collectief vlak zo sterk groeien. Dat meen ik echt.”

U bent nu met voorsprong de populairste Roeselaarse politicus ooit. Zorgen die ruim 11.000 steunbetuigingen aan uw adres niet voor extra druk?

“De mensen zeggen me dat ik een combinatie ben van die andere twee sterke CD&V-burgemeesters: Daniël Denys en Luc Martens. Ik durf te stellen dat ik zowel een dossierkenner als een volksmens ben. En die mix heeft een moderne burgemeester nodig. Beer and brains, als het ware. (knipoogt) Maar tegelijk ben ik me er goed van bewust dat alle blikken op mij gericht zullen zijn. Als burgemeester kon ik me al niet meer wegsteken, dat zal nu zeker het geval niet meer zijn…”

“We zijn niet blind voor het feit dat Vlaams Belang de derde grootste partij is geworden”

Is het moeilijk om de voetjes op de grond te houden?

“Totaal niet. Ten eerste heb ik een pak ervaring kunnen opdoen op het kabinet van enkele politieke zwaargewichten. Ik weet ondertussen zeer goed hoe dit wereldje in elkaar zit en wat er allemaal kan gebeuren. En ik heb een heel degelijke opvoeding gekregen. Mijn mama was jarenlang lerares in Beveren en mijn papa werkte eerst als ingenieur en was de laatste tien jaar van zijn carrière eveneens leerkracht. Twee eenvoudige en erg verstandige mensen die me de juiste waarden hebben meegegeven. Ze zijn mijn grootste fans, maar tegelijk ook erg bezorgd om mij. Enkele dagen voor de verkiezingen vroeg mijn mama me nog wat ik zou doen als ik burgemeester af was. En geen werk meer zou hebben. (lacht) Ach, het doet me vooral veel deugd te zien dat mijn verkiezing hen oprecht heel gelukkig maakt. Dat is wat telt.”

Hoe hebt u de verkiezingsavond en -nacht beleefd?

“Die was veel te snel voorbij. Tijdens zo’n dag word je gewoon geleefd. Je racet van hot naar her, de pers klampt je constant aan… Maar de ontvangst in ons partijlokaal in de Zuidstraat zal ik toch niet snel vergeten… Daar zag ik hoe onze partij leeft. Uiteindelijk heeft die hele bende ons lokaal zelfs zonder bier gezet. Schitterend, toch? Ik ben nadien nog even naar de cafés op het Polenplein getrokken en lag rond 4.30 uur in bed. Om er om 9 uur weer voluit tegenaan te gaan.”

U komt overal en altijd erg vriendelijk over. Is dat soms niet moeilijk?

“Waarom? Ik ben gewoon mezelf, meer niet. Als burgemeester kan en wil ik geen rolletje spelen, dat zou me niet lukken. Wat je ziet, is ook wie ik echt ben. Maar ik heb ook mijn mindere kantjes, hoor. Ik ben voor mezelf erg veeleisend en leg mijn dichte medewerkers dezelfde standaarden op. En ik kan soms ongeduldig zijn, want van nature uit wil ik dat het vooruit gaat.”

Hebt u nooit zin om u eens stevig boos te maken?

“Dat gebeurt, hoor. Net zoals bij iedereen. En soms is dat ook onterecht, maar ik probeer altijd te luisteren. Dat is veel waard.”

Waar liggen de speerpunten voor de komende jaren?

“We willen werken aan de punten waar de Roeselarenaar mee bezig is, waar hij wakker van ligt. Veiligheid, mobiliteit, economie, ademruimte in de stad en vooral een eerlijk bestuur. Eigenlijk willen we ons huidig beleid voortzetten. We zijn blij dat de kiezer ons die kans geeft. Problemen die op onze weg komen, zullen we oplossen. En ook de zachtere thema’s gaan we niet uit de weg. We zijn nu al de centrumstad die het meest investeert in een goed sociaal beleid en dat zal in de toekomst niet anders zijn. Roeselare is de voorbije jaren fel veranderd, maar we zijn er ons van bewust dat er nog veel werk op de plank ligt.”

“Mijn ouders zijn mijn grootste fans, maar ook altijd bezorgd om me. Enkele dagen voor de verkiezingen vroeg mijn mama wat ik zou doen als ik niet meer verkozen was…”

Het Vlaams Belang is sinds zondag de derde grootste partij van de stad. Hoe kijkt u naar dit resultaat?

“Daar zijn we niet blind voor, laat dat duidelijk zijn. De thema’s die de partij heeft aangehaald, leven bij de bevolking. We zullen dit signaal capteren en ermee aan de slag gaan. We zijn het eens over sommige aandachtspunten, maar onze aanpak zal anders zijn. Met ons optreden in bijvoorbeeld de Ardooisesteenweg hebben we bewezen dat we niet aarzelen om correcte en hardere maatregelen te nemen. Die lijn willen we ook de komende zes jaar doortrekken, als dat nodig is.”

N-VA verliest dan weer fors…

“Daar heb ik niks over te zeggen. Dat is hun interne keuken. Ik kan niets anders doen dan hun score vast te stellen.”

Bent u er al uit met wie u straks een coalitie wil vormen?

“Ik ga met alle partijen het gesprek aan, behalve met Vlaams Belang. Daarvoor liggen onze standpunten te ver uit elkaar. We nemen alle tijd, maar voor de start van de herfstvakantie moet de zaak rond zijn. Dat is duidelijk. Ik hanteer vier belangrijke criteria tijdens deze zoektocht. Het programma moet toch gedeeltelijk gelijklopen met het onze, er is de belangrijke wiskundige factor om een comfortabele meerderheid te vormen, het loyauteit tegenover elkaar moet voldoende groot zijn en er moet ook op menselijk vlak een klik zijn. En eveneens belangrijk: hoe zit het met de interne rust bij een mogelijke coalitiepartner? We moeten immers zes jaar lang intensief met elkaar samenwerken. Daarom ga ik niet over één nacht ijs voor deze toch wel ingrijpende beslissing.”

Hebt u een droom voor Roeselare?

“De laatste jaren heeft onze stad een mooie sprong gemaakt, nu is het tijd om een zekere rust te creëren. Voor de ene gaat dat over betaalbaar wonen, voor de andere is samenleven belangrijk. Het is onze taak om de mensen zich thuis te laten voelen in Roeselare.”

Tot slot: hoe ontspant Kris Declercq na een drukke politieke dag?

“Simpel: door naar Familie te kijken. Mijn favoriete guilty pleasure. Op mijn digicorder staat de soap onder ‘serie opnemen’. Even verstand op nul kan wonderen doen.”