Kortrijkse N-VA-jongeren ‘in blok’ naar de verkiezingen

We herkennen v.l.n.r. Gilles Verriest, Anke Seynaeve en Giovanny Saelens. © JVGK
Axel Vandenheede

N-VA Kortrijk heeft opnieuw drie kandidaten bekendgemaakt: de twintigers Anke Seynaeve, Gilles Verriest en Giovanny Saelens bezetten op de lijst de plaatsen 11 tot en met 13. “We zijn heel blij dat onze partij de jeugd een kans geeft”, stellen ze. “Zeker omdat we een mooie plaats krijgen.”

Met de aanstelling van Axel Ronse (36) en Kelly Detavernier (39) als kopman en kopvrouw was al duidelijk dat N-VA naar de gemeenteraadsverkiezingen toe kiest voor verjonging. Dat zet de partij extra in de verf door op plaatsen 11 tot en met 13 twintigers te zetten.

Anke Seynaeve is 24 jaar en woont in Kortrijk. Ze is al twee jaar kabinetsmedewerker van de N-VA-schepenen in Kortrijk. Gilles Verriest is 25 en Aalbekenaar. Hij is actief binnen de Persgroep als accountmanager. Giovanny Saelens, tot slot, is met zijn 26 jaar de oudste van de drie. Hij woont in Heule en werkt bij Roularta als commercieel controller.

We maken alle drie deel uit van het bestuur van Jong N-VA Kortrijk-Kuurne-Harelbeke-Zwevegem“, aldus Anke. “We zijn ook lid van het bestuur van N-VA Kortrijk. Toen de vraag vanuit het bestuur kwam welke jongeren zich verkiesbaar wilden stellen, zijn we als blok naar voor getreden.”

Huisbezoeken

“Ik werk wel op het kabinet van de N-VA-schepenen, maar ik heb toch eerst nagedacht over mijn politieke ambities”, vervolgt Anke. “Uiteindelijk was ik ervan overtuigd dat ik dit moest doen. Ik wil me engageren voor Kortrijk en heb er zin in.”

Dat geldt ook voor Giovanny en Gilles. Gilles: “Mijn moeder (Els Maertens, red.) heeft zich ooit politiek geëngageerd en was een tijd OCMW- en provincieraadslid. Wel voor een andere partij (SP.A, red.). Ik zie het alvast zitten. Ik ben van Aalbeke en momenteel is daar met Filip Santy (CD&V) maar één raadslid actief. Uit het zuiden van Kortrijk komen maar drie raadsleden. Er is daar dus nog potentieel. Ik plan zelf huisbezoeken waarbij ik die ondervertegenwoordiging wil aankaarten.”

Giovanny: “Ik kom uit de grootste deelgemeente Heule, maar dat speelt niet echt een rol. We willen als blok gaan voor zowel het centrum als de deelgemeenten. Dat we van het afdelingsbestuur de kans krijgen om dit te doen, vind ik super. Het toont aan dat we vertrouwen krijgen. Kortrijk is toch geen kleine stad.”

Behalve deelgemeenten focussen de drie twintigers zich op de jeugd. “We hebben allemaal minstens een paar jaar in Kortrijk gestudeerd en kennen de situatie dus”, zegt Giovanny. “Toen moest je als student echt naar ‘t Hoge gaan om te studeren, er was geen wisselwerking met het centrum. Dat is intussen verbeterd, maar er is nog groeimarge.”

Betaalbaar wonen

Na hun studies moeten jonge Kortrijkzanen in de stad willen blijven wonen, stellen de drie nog. Gilles: “De investeringen die de hogescholen en universiteiten doen, zijn heel mooi. Maar de afgestudeerden moeten hier willen blijven. Betaalbaar wonen is hierbij belangrijk.”