Kortrijkse meerderheid nodigt op dag één uit tot samenwerken

De nieuwe gemeenteraad van Kortrijk met vooraan Philippe De Coene, Tiene Castelein, Roel Deseyn, Pieter Soens, Mohamed Ahouna, Vincent Van Quickenborne, Nawal Maghroud, Helga Kints, Moniek Gheysens, algemeen directeur Nathalie Desmet en Maxim Veys. Op de tweede rij staan Philippe Dejaegher, Hannelore Vanhoenacker, Stephanie Demeyer, Wouter Vermeersch, Carmen Ryheul, Lies Vercaemst, Kelly Detavernier en Liesbet Maddens. Daarachter staan Wouter Allijns, Tine Soens, Philippe Avijn, Jean de Bethune, Arne Vandendriessche en Jan Deweer. Op de volgende rij zien we Axel Weydts, Christine Depuydt, Cathy Matthieu, Matti Vandemaele, Jacques Demeersseman, David Wemel, Koen Byttebier en Ruth Vandenberghe. Helemaal achteraan staan Stefaan De Clerck, Alain Cnudde, Bert Herrewyn, Veronique Decaluwé, Nicolas Beugnies, Axel Ronse, Niels Lybeer, Lien Claassen en Wout Maddens. © KDS
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Wie last heeft van claustrofobie, bleef beter weg bij de installatie van de gemeenteraad. De sympathisanten verdrongen elkaar om getuige te zijn van de eedaflegging van hun favoriete gemeenteraadslid. Burgemeester Van Quickenborne benadrukte nogmaals dat hij de hand reikt naar de oppositie.

De eerste zitting van het jaar startte met één minuut stilte voor de recent overleden politicus Marc Olivier (78) die zetelde van 1977 tot 1994. Daarna legden alle schepenen met de woorden ‘Ik zweer mijn mandaat trouw na te komen’ één na één de eed af.

Ondanks het spiekbriefje dat oud-voorzitter Piet Lombaerts voorzien had, struikelden toch enkele raadsleden en schepenen over hun woorden. Chocolatier Nicolas Beugnies (Team Burgemeester), traditiegetrouw op sportschoenen, moest toch even opnieuw beginnen. En ook schepen Wout Maddens (Team Burgemeester) die de eed toch al niet meer voor het eerst aflegde, moest even slikken.

Vooral Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester), Niels Lybeer (Team Burgemeester) en Nawal Maghroud (SP.A) konden op veel applaus rekenen. Wouter Vermeersch (Vlaams Belang), werd dan weer met iets minder enthousiasme onthaald. De verkiezing van de voorzitter van de gemeenteraad die daarop volgde was een formaliteit. Tiene Castelein (Team Burgemeester) was al zeker van de job. Zij kon rekenen op het luidste applaus van de avond.

Erg veel verandert er niet aan de samenstelling van de Kortrijkse gemeenteraad. Team Burgemeester (15 zetels), N-VA (4 zetels) en SP.A (6 zetels) zetten hun coalitie voort. Op die samenstelling kwam wel wat kritiek omdat N-VA er 3 zetels op achteruitging. Groen verdubbelde hun aantal zetels van 2 naar 4 en zetelt samen met CD&V 4.0 (7 zetels) in de oppositie. Grootste verandering is de komst van Vlaams Belang. Die partij wist 5 zetels te veroveren. Nadat hun 2 afgevaardigden in 2014 beslisten om als onafhankelijken te zetelen hadden zij geen vertegenwoordigers meer.

Voorzitter staat pal

Eens ze haar eed had afgelegd nam Tiene het over van Piet Lombaerts, die zijn politieke carrière vanaf nu even op een lager pitje zet. Ze bedankte haar voorganger uitvoerig voor zijn efficiëntie en benadrukte dat ze de raad op dezelfde manier wil voortzetten. “Maar iedereen zal zich wel aan de afspraken moeten houden”, zei ze nog. Haar woorden waren nog niet koud of Wouter Vermeersch besliste om voor zijn beurt te spreken. “Wij zijn verkozen door 6.000 Kortrijkzanen en hebben dus recht van spreken”, argumenteerde hij. Maar dat was buiten de nieuwbakken voorzitter gerekend. Zij snoerde hem verschillende keren de mond.

Ik schat elke partij naar waarde en zal zo neutraal mogelijk blijven – Tiene Castelein, gemeenteraadsvoorzitter

“Ik was er wel mentaal op voorbereid”, vertelde Tiene daarover achteraf. “De tussenkomsten waren aangevraagd. Ik heb geprobeerd om de rust en kalmte te bewaren en dat zal ik blijven doen. Ik ben er zeker van dat dit in de toekomst wel meer zal gebeuren. Ik zie het zelf vooral als een uitdaging. Ik schat elke partij naar waarde en zal zo neutraal mogelijk blijven.”

Geen wij-zij

Ook burgemeester Van Quickenborne (Team Burgemeester) trok zich niet veel aan van het geschreeuw op de eerste gemeenteraad. “Wij willen als besturende partij geen wij-zijverhaal in de raadzaal. We willen op een nieuwe manier aan politiek doen. Daarom reik ik de hand naar alle partijen, ook die van de oppositie. Iedereen zal zijn zeg mogen doen over de beleidsnota. Maar als een partij daar niet in mee wil gaan, dan heeft die pech”, besluit hij.

Vlaams Belang haalt meteen fors uit

De terugkeer van Vlaams Belang naar de gemeenteraad ging niet onopgemerkt voorbij. Tot 4 keer toe moest de nieuwbakken voorzitter Tiene Castelein fractieleider Wouter Vermeersch de mond snoeren. Hij wilde per se tussenkomen, maar dat is niet de gewoonte op een installatievergadering. Toen hij toch mocht spreken, was hij meteen scherp. “De burgemeester is wat mij betreft geen sterke leider, want die werken niet samen met verliezers.” Daar voegde hij nog aan toe dat zijn partij geen politiek spel zal spelen en er kwam ook een verwijzing naar de nieuwe moskee. De bouw ervan is voor Vlaams Belang uit den boze.

(Nog) geen verjonging bij CD&V 4.0

Zowat alle verkozen gemeenteraadsleden nemen hun mandaat op. Bij CD&V 4.0 was dat niet vanzelfsprekend. De partij wil immers vernieuwen en Stefaan De Clerck (67) en Jean de Bethune (59), beiden ervaren beroepspolitici, passen niet in dat plaatje. Zij zullen dan ook niet de volledige zes jaar zetelen. Wanneer en door wie ze opgevolgd zullen worden is nog niet duidelijk. Bij oppositiepartij Groen volgt Philippe Avijn (65) Alexandra Gjurova (25) op. De studente liet vlak na de verkiezingen plots weten niet meer op een lijn te zitten met het partijbestuur. Daarom zag ze af van haar mandaat. Nochtans stelden 719 inwoners vertrouwen. Burgemeester Vincent Van Quickenborne is de absolute kampioen als het op voorkeursstemmen aankomt. Hij haalde er 9.339 binnen. Ter vergelijking, voor oud-burgemeester Stefaan De Clerck waren dat er maar iets meer dan 2.000. De Clerck was wel lijstduwer, maar de CD&V-kopvrouw en kandidaat-burgemeester Hannelore Vanhoenacker deed met 2.471 stemmen niet veel beter. N-VA-lijsttrekker Axel Ronse moest het met 1.660 voorkeursstemmen stellen en SP.A-kopstuk Philippe De Coene overtuigde bijna 3.700 mensen.

Vlaams Belang haalt meteen fors uit

De terugkeer van Vlaams Belang naar de gemeenteraad ging niet onopgemerkt voorbij. Tot 4 keer toe moest de nieuwbakken voorzitter Tiene Castelein fractieleider Wouter Vermeersch de mond snoeren. Hij wilde per se tussenkomen, maar dat is niet de gewoonte op een installatievergadering. Toen hij toch mocht spreken, was hij meteen scherp. “De burgemeester is wat mij betreft geen sterke leider, want die werken niet samen met verliezers.” Daar voegde hij nog aan toe dat zijn partij geen politiek spel zal spelen en er kwam ook een verwijzing naar de nieuwe moskee. De bouw ervan is voor Vlaams Belang uit den boze.