Kortrijk zet discriminatietoets op huurmarkt in bestuursakkoord

© BELGA
Redactie KW

Kortrijk gaat werk maken van een discriminatietoets op de huurmarkt. Het is een van de meest opvallende punten in het nieuwe bestuursakkoord van de stadscoalitie onder leiding van burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester), dat dinsdag werd voorgesteld.

Kortrijk is de voorbije jaren een voorloper gebleken als het op sociale maatregelen aankwam. Het armoedebestrijdingsplan in de vorige legislatuur viel een paar keer in de prijzen en werd door verschillende andere steden bejubeld. Dat sociaal karakter, vooral onder invloed van Philippe De Coene (sp.a) die net zoals in de vorige legislatuur voorzitter is van het Bijzonder Comité Sociale Dienst (het ingekantelde OCMW is dat), zal doorgetrokken worden in de nieuwe legislatuur.

De discriminatietoets op de huurmarkt is een van de opvallendste punten in het sociaal beleid van de stad. “De kansen van mensen op de huurmarkt mogen niet beïnvloed worden door factoren zoals inkomen, leeftijd of afkomst”, staat er in het akkoord. Kortrijk beschikt al over een goed uitgewerkt huurgarantiefonds, een discriminatietoets is de volgende stap.

“In een eerste fase stelt de sector een wetenschappelijk en onafhankelijk bureau aan dat nagaat of er effectief verschillen zijn in de slaagkansen op de huurmarkt op vlak van inkomen, leeftijd en afkomst“, aldus het stadsbestuur. Bij negatieve resultaten volgt een tweede fase en wordt een actieplan opgemaakt met de stad. In een derde fase kan er opgetreden worden.

Minstens even opvallend wordt een jaarlijks digitaal referendum over concrete vragen, zoals autovrije zondagen. In aanloop daarvan wordt een debat georganiseerd, zodat alle burgers goed geïnformeerd worden.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier