Kortrijk Vooruit pakt uit met jongste en oudste kandidaat

Redactie KW

Kortrijk Vooruit stelde de jongste en oudste kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen voor: Jean-Philippe Vrijghem (18) en Gaston Laverge (78). Ook de vier plaatsen na lijsttrekker Dirk Dupont werden bekendgemaakt. Vooruit lichtte ook een stuk programma toe.

Onder de noemer Niet anti, wel anders! is de campagne van Kortrijk Vooruit voorgesteld. Enkele aandachtspunten uit hun programma zijn verkeer, vuil en veiligheid.

“De deelgemeenten verdienen een grondige evaluatie van het mobiliteitsgebeuren en de daaruit voortvloeiende vernieuwende oplossingen. Netheid zorgt voor een aangename leefomgeving en veiligheid is meer dan camera’s”, duidt Geo Verstichel. “Van de bibliotheek willen we een belevingsbibliotheek maken op een andere locatie en voor de Grote Markt en het Schouwburgplein mikken we op een systeem van slim parkeren.”

Verder willen ze ook werk maken van onder meer een economische aanpak van de commerciële leegstand en een vaste plaats voor de markt in het centrum van de stad. “Je kan niet denken door zomaar de markt te verplaatsen dat de mensen ook gaan volgen.” Ook totale toegankelijkheid voor alle personen in zowel openbare ruimte als openbare gebouwen staat op het programma.

18 net voor de verkiezingen

“We willen de deelgemeenten opnieuw met elkaar verbinden, met de stad en de jongeren met de ouderen. Iedereen is gelijk voor ons. Een mooi voorbeeld is dat wij – over alle partijlijsten heen – waarschijnlijk de jongste en de oudste kandidaat in huis hebben: Jean-Philippe Vrijghem en Gaston Laverge. Tussen hen zit er precies 60 jaar.”

Student Jean-Philippe Vrijghem wordt 18 jaar op 4 oktober, tien dagen voor de verkiezingen. “Ik ben blij dat ik de kans krijg mee te doen”, zegt hij. “Ook nieuwe ideeën moeten een kans krijgen. Ik denk bijvoorbeeld aan inklapbare verkeerspalen op bepaalde uren in de Auguste Reynaertstraat. In de wintermaanden zou de Stop & Go op de Grote Markt kunnen verlengd worden van een half uur naar een uur.”

De winkels in de stad zijn aan het verdwijnen omdat er te weinig mogelijkheden zijn om bovengronds te parkeren

Kortrijk Vooruit heeft met Gaston Laverge (78), erevoorzitter van Horeca Zuid-West-Vlaanderen, de oudste kandidaat. “De winkels in de stad zijn aan het verdwijnen omdat er te weinig mogelijkheden zijn om bovengronds te parkeren. We moeten de mensen bereiken om die terug naar de stad te krijgen die leeg loopt. Dat is goed voor horeca, zaakvoerders en bedrijven.”

De lijst

Eerder was al geweten dat Geo Verstichel en Catherine Waelkens de lijst duwen. De al vastgelegde kandidaten in de top van de lijst zijn op 1 Dirk Dupont, Dominique Vanbossele op 2 en Stefan Caulier, Nancy Roelof en Gaetan Vanmeenen op 3, 4 en 5.

Gaetan is 24 en actief bij Crinkles en voorzitter van de Tour de Belchique: “Ik kies voor Kortrijk Vooruit omdat we met een blanco blad kunnen starten. Kortrijk is goed bezig, maar het kan nog beter en ik wil mijn steentje bijdragen.” De andere bekende namen zijn: Fleur Debrabandere, Dominique Delobelle, Amina Deven, Elena Gizyatova, Bes Gulish, Lauren Leung, Virginie Lorez, Anita Maes, Jill Owen, Johanna Pauwels, Ryma Ramou, Anita Vandekerckhove, Pamela Werbrouck, Jan Bossuyt, Dimitri Clique, Marniek Debruyne, Lawrence De Tollenaere, Luc Hoste, David Marinelli, Stijn Parmentier, Geert Vancraeynest, Carl Vandekerckhove, Geert Vandepitte, Johny Vandoorne en Pieter Vanherpe.

Kortrijk Vooruit pakt uit met jongste en oudste kandidaat

“We hebben nu nog 7 kandidaten te gaan: 4 vrouwen en 3 mannen. De volledige lijst zullen we voorstellen in de laatste week van augustus”, besluit Geo.

(PVH – foto’s TVK)