Kortrijk roept ook -18-jarigen op om hun stem te laten horen

Ook jongeren kunnen in Kortrijk vlot aangeven welke thema's zij uitermate belangrijk achten. "Op die manier worden de politieke partijen als het ware gedwongen rekening te houden met wat voor -18-jarigen op het spel staat", stelt schepen Arne Vandendriessche. © BELGA
Redactie KW

Ook jongeren van 16 en 17 jaar kunnen aangeven waar het nieuwe Kortrijkse stadsbestuur de komende zes jaar best aandacht aan besteed. Dankzij het project STEMMEN16+ kunnen jongeren die nog niet stemgerechtigd zijn, toch hun stem laten horen. Voorlopig valt de belangstelling wat tegen, maar er is nog tijd.

Tot op heden hebben slechts 201 jongeren hun stem laten horen, iets meer dan 12%, maar het is nog niet te laat”, stelt schepen van Mensen Arne Vandendriessche (Open VLD). “Stemmen kan nog tot en met zaterdag 13 oktober. Als jongeren massaal hun stem laten horen zullen partijen bijna verplicht zijn om rekening te houden met hun mening.”

Met behulp van het jongerenproject willen de politieke partijen in Kortrijk te weten komen wat leeft bij zestien -en zeventienjarige Kortrijkzanen. Het project STEMMEN 16+ is politiek neutraal en is zo opgebouwd dat de inhoud en de mening van de jongere centraal staat. Alle politieke partijen die in Kortrijk opkomen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen werken mee aan het project.

QR-code

1.580 jongeren die in Kortrijk wonen en tot de leeftijdsgrens +16 en -18 jaar behoren, krijgen eerstdaags een persoonlijke brief in de bus. Via een QR-code of unieke code kunnen ze inloggen op het online platform en hun stem uitbrengen. Dit kan van vrijdag 28 september (10 uur) tot zaterdag 13 oktober 2018 (23.59 uur) via www.stemmen16plus.be.

Het stemmen zelf verloopt in drie stappen. Eerst kiezen jongeren stellingen verdeeld over zes thema’s: mobiliteit, vrije tijd, inspraak, publieke ruimte, gezondheid en veiligheid. Elke politieke partij kon 1 concreet voorstel naar voor schuiven per thema. De jongeren duiden minimum 1 en maximum 3 stellingen aan per thema. Daarna rangschikken ze de thema’s volgens belangrijkheid en krijgen ze te zien welke van hun standpunten afkomstig zijn van welke politieke partij. Tot slot kunnen ze stemmen op 1 partij. Deze stem staat los van de keuze die ze maakten bij voorgaande stellingen. Bovendien gebeurt het stemproces volledig anoniem, net zoals bij echte verkiezingen.

Niet officieel

De stemmen tellen niet mee voor de officiële verkiezingsuitslag, maar jongeren geven hiermee wel een duidelijk signaal wat zij belangrijk vinden. De resultaten van de stemming worden daarom pas na de verkiezingen bekendgemaakt om elke vorm van beïnvloeding te vermijden. De resultaten zullen beschikbaar zijn op www.kortrijk.be/stemmen16plus.

Wie geen smartphone of computer heeft, kan gebruik maken van de publiekscomputers in de centrale bibliotheek of buurtbibliotheek. Ook de publieke computers op school staan ter beschikking. We sporen Kortrijkse secundaire scholen aan om dit project aan te grijpen om jongeren te informeren over lokale verkiezingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier