Kortrijk gaat voor twee fietsostrades op noordelijke as

Op het tracé van de N50C in Heule komt geen brede weg, maar wel een fietsostrade. (Foto Stad Kortrijk)
Axel Vandenheede

Hoe moet Kortrijk er in de toekomst uitzien? Dat was de insteek van drie stadsdebatten die de voorbije maanden georganiseerd werden en resulteerden in het Ruimtepact. “In dat pact zijn vijf principes opgenomen waarvan je er vier op de omgeving van de Heulebeek kan toepassen”, stelt Wout Maddens. “Muster, bijvoorbeeld, is een magistrale site waar ondernemers elkaar vonden.”

De fiets, werkplekken, open ruimte, groen en een wisselwerking tussen ondernemen en onderwijs: dat zijn de vijf principes van het Ruimtepact. Vier ervan zijn toepasbaar op de omgeving van de Heulebeek. “Op deze noordelijke as van Kortrijk gaat het minder over gebouwen, maar wel over landschappen“, stelt schepen van Ruimtelijke Ordening Wout Maddens (Open VLD). “Zo is er in Bissegem stadsgroen Ghellinck van 9 hectare dat aansluit bij het Armengoed en natuurdomein Bergelen in Gullegem. Ook de Heulebeek zelf biedt perspectieven wat betreft natuurbehoud.”

“Bovendien mag je niet vergeten dat er twee nieuwe wegen zijn geschrapt: de N328 en de N50C. Bij de realisatie van die wegen zou er een pak open ruimte en groen verloren gaan. In de plaats kiezen wij ervoor om op beide tracés een snel fietspad aan te leggen.”

Guldensporenstadion

“Zo zal de fietsostrade op het tracé van de N328 je van het stadsgroen Ghellinck naar Euroshop in Kortrijk leiden, de fietsostrade van de N50C zal de fietsen dan weer van de Warande naar het Astridpark loodsen. Wat betreft dat laatste tracé zijn we gronden aan het verwerven. We hopen dat we eind dit jaar daarmee rond zijn.”

Behalve de fiets, groen en open ruimte is er op deze noordelijke as veel aandacht voor gewezen fabriekssites. “De voormalige site-De Meestere, beter bekend als Muster, is vier hectare groot en heeft een tijdelijke invulling voor een vijftal jaar gekregen”, aldus nog de schepen. “De eigenaar vroeg een bestemmingswijziging aan – van milieubelastende industrie naar bouwgrond – maar dat heeft het schepencollege geweigerd. Daarop is de eigenaar op zoek gegaan naar een alternatief en samen met Think Urban werd Muster gecreëerd. Het is een magistrale site en in de industriehal van meer dan 9.000 vierkante meter om zulke hallen te zien, gaan mensen naar Berlijn zijn tal van ondernemers gevestigd.”

De site Mewaf is 15 hectare groot en wordt een productief park. (Foto stad Kortrijk)
De site Mewaf is 15 hectare groot en wordt een productief park. (Foto stad Kortrijk)

“Als we over de definitieve invulling nadenken – dat zal gebeuren samen met de buurtbewoners – dan moeten we ons niet alleen afvragen wat de site-Muster kan betekenen voor Heule, maar ook voor Groot-Kortrijk. Een combinatie wonen-werken ligt daar alvast op tafel. In elk geval moet het een creatief park worden waarbij de Heulebeek zelf ook zichtbaarder wordt gemaakt.”

“Voor industriële hallen zoals die op Muster gaan mensen naar Berlijn” – Wout Maddens

Aan de andere kant van het N50C-tracé ligt een nog grotere site te wachten op een nieuwe invulling: de Mewaf. “Een binnengebied van 15 hectare”, vervolgt Wout Maddens. “Ook daar willen we een creatief en productief park, waar groen, wonen en werken samengaan. Op die terreinen zijn nu nog trouwens enkele belangrijke afdelingen van Van Marcke gevestigd.”

Tot slot is er nog het huidige Guldensporenstadion. “Als KV Kortrijk op Evolis een nieuw stadion bouwt en in gebruik neemt, zullen we een nieuwe bestemming moeten zoeken voor de terreinen waarop het stadion is gebouwd. Het opzet van het schepencollege is alvast om de site-Wembley aan de overkant van de Moorseelsestraat door te trekken, zodat we tot een groot sportcomplex komen. Dat biedt mogelijkheden voor clubs die op zoek zijn naar meer plaats, zoals Noordstar Heule, en voor KV Kortrijk zelf, dat daar een nieuw oefencomplex kan uitbouwen“, besluit Wout Maddens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier