Korpschef Vlas onder vuur: “Het korps is niet meer bestuurbaar”

Een vijftigtal personeelsleden maakten hun onvrede duidelijk door hun rug naar de korpscehf te keren. © Foto LSi
Redactie KW

Met hun rug naar hun overste, korpschef Rino Defoor. Zo maakten zo’n vijftig personeelsleden van de politiezone Vlas woensdagnamiddag hun onvrede over zijn functioneren duidelijk voor het commissariaat in de Oude Vestingstraat. Een handgemeen tijdens een felle discussie met een hondengeleider bleek de druppel die de emmer deed overlopen. “De positie van de korpschef is onhoudbaar geworden”, klinkt het bij het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Zo’n 2,5 jaar na zijn aantreden als korpschef bij de politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne, Lendelede) bereikt de al langer sluimerende onvrede over Rino Defoor een hoogtepunt. Aanleiding was een felle discussie vorige vrijdag met een hondengeleider die naar een andere politiezone overstapt en zonder overleg zijn geliefde drugshond verkocht zag worden. Tijdens die discussie tikte Defoor naar verluidt enkele keren een vermanend vingertje tegen de borstkas van de hondengeleider en verhinderde hij hem zijn bureau te verlaten. “De druppel die de emmer deed overlopen”, aldus Benny Staelens in naam van het gemeenschappelijk vakbondsfront van VSOA, NSPV, ACOD en ACV. “Het korps verkeert al twee jaar in een malaise onder het regime van de korpschef. De incidenten met verbaal geweld, bedreigingen, intimidaties, mutaties… zijn niet meer op één hand te tellen.”

Excuses

Dat de drie burgemeesters in het politiecollege na een overlegvergadering op het stadhuis ontkenden dat er sprake was van fysiek geweld door de korpschef en er wederzijdse excuses waren gekomen, schoot bij de vakbonden in het verkeerde keelgat. “Enkel de korpschef excuseerde zich, de hondengeleider had niets verkeerd gedaan en moest zich dus niet excuseren”, aldus vakbondsman Patrick Lecoutere. “Daarmee suggereren dat er ook van de kant van de hondengeleider sprake was van geweld, kan niet. Zijn naam moet gezuiverd worden. Zulke leugenachtige verklaringen gooien alleen maar olie op het vuur. Nu is de crisis compleet. Er dringt zich een radicale oplossing op. Het korps is niet meer bestuurbaar.”

“De incidenten met verbaal geweld, bedreigingen, intimidaties, mutaties… zijn niet meer op één hand te tellen”

Met de actie aan het politiecommissariaat betuigden zo’n vijftig personeelsleden van de politiezone met een luid applaus in de eerste plaatse hun steun aan de hondengeleider die betrokken was bij het incident. “Een loyale, vriendelijke collega, allerminst agressief, die het niet verdient ook maar een schijn van verdachtmaking over zich heen te krijgen”, aldus nog Patrick Lecoutere.

Defoor genoot ondanks de sluimerende onvrede tot nu toe steeds de steun van het politiecollege. Onder meer omdat hij excellente cijfers kan voorleggen. Een poging om na de verzoeningsvergadering de lont uit het kruitvat te trekken, is echter duidelijk mislukt. Vandaar wellicht dat de drie burgemeesters van de politiezone Vlas aan West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé gevraagd hebben te bemiddelen tussen de korpschef, de syndicale vertegenwoordigers en de stafleden van het korps. “Maar de potten die zijn gebroken, zullen maar moeilijk meer te lijmen zijn”, besluit Benny Staelens.

Oppositie vraagt actie

We kaartten het probleem al maanden aan“, klinkt het vanuit de verenigde oppositie van Groen en CD&V. “We drongen aan op een humane leiderschapsstijl, goed overleg en grondige analyse, maar kreeg steeds nul op het rekest. De burgemeesters moeten hun verantwoordelijkheid opnemen en onmiddellijk ingrijpen. Dat ze de externe hulp van de gouverneur ingeroepen hebben om te bemiddelen ontkracht het fake news dat er geen grote incidenten waren. Het aanstellen van de gouverneur mag geen excuus zijn voor burgemeester Van Quickenborne om zijn struisvogelpolitiek verder te zetten. De burgemeester heeft het gezag en de leiding over het korps. Geeft hij die nu uit handen uit onmacht?”

CD&V en Groen willen ook betrokken worden bij de opmaak van een veiligheidsplan dat dringend ter tafel moet komen. Daarin moeten respectvol omgaan met personeel en het creëren van een vertrouwensvolle werkomgeving primeren. “Alleen op die manier wordt ook de veiligheid van de burger gewaarborgd. Wij verwachten actie en antwoord van de burgemeester”, aldus nog Hannelore Vanhoenacker (CD&V) en Matti Vandemaele (Groen).

(Lieven Samyn)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier