Komense burgemeester Alice Leeuwerck op verkiesbare plaats voor Waals parlement

© Walter Vandenberghe
Jos Remaut

Alice Leeuwerck (28), die sinds eind vorig jaar de nieuwe burgemeester is van Komen-Waasten, wil nog een stap verder zetten in haar politieke carrière : als tweede op de MR-lijst maakt ze een serieuze kans om straks ook in het parlement te zetelen.

In 2014 stond Alice ook al op de lijst voor het Waals parlement, en als groentje van 23 behaalde ze toen op een vierde plaats meer dan 2.100 stemmen. Nu schuift ze door naar de tweede plaats op de lijst voor de kieskring Doornik-Aat-Moeskroen, die 7 afgevaardigden naar Namen stuurt. In 2014 behaalde MR twee zetels, en dat zit er nu wel weer in gezien de sterke figuur van Jean-Luc Crucke als lijsttrekker én het feit dat Alice in Komen zelf weinig concurrentie zal hebben : bij cdH valt oud-burgemeester Gilbert Deleu weg en Marie-Eve Desbuquoit, die met de vorige gemeenteraadsverkiezingen dé stemmenkampioen was, komt niet in de plaats. Ze is trouwens ook niet terug te vinden op de Kamerlijst. Enige kanttekening is dat Ecolo in 2014 zijn zetel voor het Waalse parlement verloor en de kans groot is dat de groenen die nu terugwinnen. Maar ze kunnen die ook afnemen van cdH (nu 2) of PS (nu 3) natuurlijk.

De andere Komenaars die kandidaat zijn voor 26 mei doen dit vanuit een zo goed als onverkiesbare plaats : bij cdH staan de schepenen Clémentine Vandenbroucke tweede opvolger voor de Kamer en Daniël Pieters 6de voor het Waals parlement. Bij de PS staat David Werquin 6de opvolger voor het Waals Parlement. En dan is er ook nog onze Xavier Potillius bij de PTB (Partij van de Arbeid), hij staat dit keer 7de op de Kamerlijst.

En dan is het natuurlijk nog uitkijken naar David Kyriakidis, die bij de vorige gemeenteraadsverkiezing doorbrak met zijn MCI en daar nu een nationaal vervolg aan breit als federaal lijsttrekker voor de nieuwe burgerlijst Collectif Citoyen. Als die ergens een zetel zou kunnen halen, dan is het in Henegouwen, dat met 18 parlementsleden de grootste Waalse kieskring is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier