Knokke-Heist 2013/2018: zes jaar zonder gek gedrag

De gemeenteraad bij de installatie in 2013. We herkennen, zittend van links naar rechts, Kathleen Van der Hooft, Kris Demeyere, Daniel De Vlamynck, Ingrid Reubens, secretaris Miet Gobert, Leopold Lippens, Maxim Willems, Piet De Groote, Anthony Wittesaele, Paul Geerinckx. Staand van links naar rechts: Philippe Vlietinck, Julie Verbouw, Luc Lierman, Jan Morbee, Katleen Lancriet-Vansteen, Frank Naert, Christoph Trio, Veronique Engelrelst, Aagje Rappé, Daniel Despiegelaere, Erik Suy, Hugo De Plecker, Ann Vervarcke, Olivier Bodyn, Annie Vandenbussche, Caty Coudyser, Luc Dieltjens, Fabienne Pottier, Anne Maertens, Geert Deman, Isabelle Goeminne en Bert De Brabandere. (Foto DM)
Redactie KW

Geen gek gedrag, onbeleefdheden, brutaliteiten, verwijten of verdachtmakingen… In Knokke-Heist geraakt de gemeenteraad zelden oververhit. Misschien is dat de reden waarom de raad slechts vier wisselnieuwkomers telt.

Vriend en vijand kunnen het niet negeren. Nergens zijn gemeenteraadsleden trouwer dan in Knokke-Heist. Van de 31 raadsleden stelden er amper vier hun plaatsje vacant. “Het geheim van Knokke-Heist is simpel. Van de 31 gemeenteraadsleden komen er 24 uit de Gemeentebelangen”, weet Ingrid Reubens, 35 jaar gemeenteraadslid en 22 jaar schepen. “In onze partij is het belangrijk om een luisterend oor te hebben voor de burgers. Ons principe is: één stem is één stem en je raapt ze niet met honderd tegelijk. Daarnaast komt dat wij over een sterke ploeg beschikken die niet alleen oog heeft voor jongeren. In Knokke-Heist zijn er 3.370 inwoners die ouder zijn dan tachtig jaar. Je kan niet verwachten dat die allemaal gaan stemmen… Die bevolkingsgroep krijgt van ons extra aandacht.”

Ontgoocheling

“Met wijlen Maxim Willems verloren we niet alleen onze eerste schepen maar vooral een bijzonder geliefd figuur. Tot enkele dagen voor hij stierf, praatte hij honderduit over de toekomstplannen van Knokke-Heist. Maxim had het talent om mensen op hun gemak te stellen. Mijn opstappen als schepen was eigenlijk na twee jaar gepland maar door het overlijden van Maxim drong de burgemeester aan om langer schepen te blijven”, aldus nog Ingrid Reubens, die Maxim Willems opvolgde als eerste schepen.

Knokke-Heist 2013/2018: zes jaar zonder gek gedrag

“N-VA-er Eric Suy stelde al vroeg zijn zitje ter beschikking. Voor Julie Verbouw was het moeilijk om een bloeiend restaurant in Blankenberge met haar politieke ambities te combineren. Daarbij kwam een tikje begrijpbare ontgoocheling. Zij hoopte waarschijnlijk om mij op te volgen als schepen. Binnen de Gemeentebelangen is het echter zo dat de opvolging geregeld wordt volgens de behaalde voorkeurstemmen waardoor het schepenambt naar Danny Despiegelaere ging. Het opstappen van Isabelle Goeminne was dan weer een politieke keuze”, zo weet Ingrid Reubens, die net als Daniel De Vlaeminck en Paul Geerinckx haar schepenambt ter beschikking stelde van een opvolger. Een tactische zet van de partij? “Het was absoluut geen verplichting! De mondelinge afspraken werden zowel bij de Gemeentebelangen als bij de CD&V gemaakt op de dag van de verkiezing in oktober 2012. In mei 2016 is burgemeester Leopold Lippens heel ziek geweest en moest ik hem zes maanden vervangen maar nooit koesterde ik de ambitie om burgemeester te worden.”

Felle oppositie

Ingrid Reubens ervaarde in deze legislatuur voor het eerst dat de wellevendheid in de politiek met momenten zoek is, zelfs in Knokke-Heist. “Met de Volksunie voerde ik van 1982 tot 1994 zelf twaalf jaar oppositie. Ook de socialisten, de groenen en Vlaams Belang voerden in Knokke-Heist felle oppositie. Ik durf echter te stellen dat wij op een heel andere manier oppositie voerden dan de N-VA nu. Wij deden dat op een positieve manier. Maar de voorbije zes jaar serveerde de tegenpartij een eindeloos geratel.”

Knokke-Heist 2013/2018: zes jaar zonder gek gedrag

Opmerkelijk: met Olivier Bodyn, Françoise De Vreese en Geert Deman speelde de N-VA halfweg de legislatuur drie van haar zeven raadsleden kwijt. De drie namen ontslag uit de partij en zetelden als onafhankelijke raadsleden. De Vreese en Bodyn hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen een plaatsje op de lijst van de Gemeentebelangen van burgemeester Lippens. Isabelle Goeminne nam dan weer ontslag bij de Gemeentebelangen en staat nu op de lijst van de N-VA. (Dirk Meulders)

Knokke-Heist_tabelOK

Knokke-Heist_grafiekOK