Klare taal op Zedelgems Unizo-debat

© HV
Redactie KW

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober organiseerde Unizo een politieke confrontatie tussen de lokale lijsttrekkers: Gunther Descheemaecker (SAMEN sp.a), Martine Demeester (Groen), Arnold Naessens en Annick Vermeulen (CD&V/Nieuw), Eddy Dewispelaere (N-VA) en Dominiek Spinnewyn-Sneppe (Vlaams Belang). In Salons Denotter polste moderator Björn Crul (Comm2B) woensdagavond kundig naar de standpunten van de verkiesbare partijen.

Gezien een democratische stem waardevol is, was het opzet van dit verkiezingsdebat om de kiezers in de zaal een onderbouwde politieke keuze te laten maken. De onvoorbereide lijsttrekkers kregen vragen voorgelegd rond vier thema’s: ruimtelijke ordening, mobiliteit, ondernemend Zedelgem en, samenwerking en inspraak.

Elke spreker kreeg afgemeten de tijd om het voorbije gemeentelijk beleid en de komende uitdagingen te bundelen. De oppositiepartijen kwamen meteen ter zake met items die leven. De communicatie met de burger kan beter en doelgroepen moeten meer inspraak krijgen in het beleid. “We horen veel mensen zeggen dat onze gemeente haar landelijkheid verliest. We hebben nood aan leefbare en verkeersveilige dorpskernen”, stelde Groen beslist. CD&V/Nieuw counterde als meerderheidspartij dat er al veel positieve zaken gerealiseerd werden om ook de handelaars te helpen en te ondersteunen. “Op economisch vlak zijn wij onder meer voortrekkers geweest in de reconversie van KMO-zones en om een ambtenaar voor lokale economie te hebben.”

Open vragen

Voor enkele heikele problemen wisten zowel de meerderheid als de oppositiepartijen niet altijd een pasklare oplossing. Om bijvoorbeeld het zware vrachtverkeer door de dorpskernen het hoofd te bieden, denkt de huidige meerderheid aan bijvoorbeeld eenrichtingsverkeer. Of er veel nieuwe gebieden moeten ontwikkeld worden blijft eveneens een gevoelig thema. “Minder nieuwe gronden aansnijden betekent dat de droom van een eigen huis en tuin voorbij zou zijn. Het blijft een moeilijke beslissing,” stelde schepen Arnold Naessens.

Niettemin zaten alle partijen op dezelfde golflengte over vooral economische thema’s. Er moet een strategisch plan komen, alsook een lokale adviesraad en een voltijds adviserend ambtenaar voor ondernemers. De belasting op drijfkracht wordt beter afgeschaft. Er moet meer steun voor starters komen en daarbij gekeken worden hoe andere gemeenten beginnende zelfstandigen stimuleren. Ten slotte moet de gemeente meer en doeltreffender communiceren met haar burgers rond bijvoorbeeld openbare werken. En diezelfde burger moet op zijn beurt meer inspraak in het beleid krijgen.

Gemiste kans

Het Unizo-debat verliep verrassend respectvol. Ondanks de meningsverschillen tussen de partijen, lieten de lijsttrekkers elkaar beleefd hun standpunt afmaken alvorens een visie tegen te spreken of bij te treden. Er kwamen verbazend weinig vragen uit het publiek dat niet toevallig uit heel wat lokale ondernemers bestond. Uit die stilte kan afgeleid worden, dat zij in grote lijnen tevreden zijn met het economisch beleid dat de huidige politieke meerderheid voert. Behalve de politieke achterban, was nochtans elke Zedelgemse kiezer welkom op dit debat. Een publiek dat een evenwichtige doorsnee van de bevolking vertegenwoordigt, kon wellicht beter hebben blootgelegd wat er werkelijk leeft bij de Zedelgemse burgers. Geven zij op de verkiezingsdag de huidige bewindsploeg de kans om hun plannen verder te zetten? Of kunnen de oppositiepartijen hun stempel drukken op de uitslag?

(HV)