Klachten tegen aanstelling van algemeen directeur in De Panne

Bram Degrieck: "Ik trek geen partij voor de ene of andere secretaris, maar in dit belangrijke dossier mogen geen fouten worden gemaakt." © MVO
Redactie KW

Op 30 juli besloot de gemeenteraad van De Panne om Veerle Van Ackere aan te stellen als algemeen directeur met ingang van 31 juli. Daartegen werden echter twee klachten ingediend bij het Agentschap Binnenlands Bestuur. Aan de klacht, ingediend door schepen Bram Degrieck werd geen gevolg geven, maar wel aan een tweede anonieme klacht, die leidde tot de schorsing van het besluit van 30 juli.

De gemeenteraad van De Panne kan het geschorste besluit intrekken, het gemotiveerd rechtvaardigen of aanpassen binnen een termijn van 60 dagen. Burgemeester Ann Vanheste reageert: “Aan de basis van deze schorsing ligt een administratieve fout in een gemeenteraadsbesluit van 9 april 2018. Het gemeentebestuur overlegt nu met een raadsman wat de aangewezen volgende stap is.”

Huidig schepen Bram Degrieck en lijsttrekker van Het Plan-B reageert: “Na de gemeenteraad van 30 juli heb ik een klacht ingediend bij de gouverneur omdat de procedure voor de aanstelling van een HR-bureau, dat de gemeenteraad moest adviseren over de aanstelling van de algemeen directeur, niet correct is verlopen. In mijn klacht vermeldde ik ook de inhoud van het advies én de druk die op een van beide kandidaten werd uitgeoefend om haar kandidatuur in te trekken.”

Een wrang gevoel

“De gouverneur oordeelt dat het advies van het HR-bureau als rechtmatig moet worden beschouwd en dat de gemeenteraadsleden niet verplicht werden het advies te volgen. Maar ik overweeg of ik tegen deze beslissing beroep zal aantekenen bij de Raad van State. De gouverneur stelde wel degelijk duidelijk: ‘het getuigt niet van behoorlijk bestuur om handelingen te stellen zonder voorafgaand besluit van het bevoegd orgaan’.

Deze morele terechtwijzing, waarbij opdrachten aan een HR-bureau worden toevertrouwd zonder voorafgaand akkoord van het voltallige schepencollege, is voor mij hét bewijs dat hier een loopje werd genomen met de gang van zaken van de interne besluitvorming. Hoewel de gouverneur oordeelt dat mijn klacht slechts gedeeltelijk gerechtvaardigd was, weet iedereen binnen de gemeenteraad dat voor deze beslissing, die de absolute top van de Gemeentelijke Administratie betreft, niet de meest opportune procedure werd gevolgd. Dat schept een wrang gevoel bij het gemeentepersoneel dat wél een uitgebreide procedure heeft moeten doorlopen om te worden aangesteld.”

Een lastig parket

Op twee belangrijke punten doet de gouverneur geen uitspraak gezien de schorsing van het gemeenteraadsbesluit in een ander dossier, met name de druk die op één van beide kandidaten werd uitgeoefend om haar kandidatuur in te trekken én de inhoud van het advies vanwege het HR-bureau. Bram Degrieck: “Dat betreur ik, omdat dit een essentieel onderdeel was van de klacht. Ik heb de gemeenteraadsleden tijdens de zitting van 30 juli gewaarschuwd voor het aanzienlijke risico van een procedure, ingediend door de kandidaat die niét werd weerhouden, en dat hierdoor de gemeente in een administratief vacuüm zou terecht komen.”

“De niet weerhouden kandidate eist immers haar plaats op, zoals voorzien door het Decreet Lokaal Bestuur, omdat zij de kandidate is met de meeste anciënniteit. Het is me niet duidelijk hoe men het nu verder zal aanpakken. De gemeente heeft zichzelf in een bijzonder lastig parket gebracht. Het is duidelijk dat dit ook de reden is voor het afgelasten van de gemeenteraad van oktober. Men wil niet dat de buitenwereld weet krijgt van dit dossier, gezien het gezichtsverlies dat hiermee gepaard gaat. Ik herhaal dat ik géén partij trek voor de ene of andere secretaris, maar in dit belangrijke dossier mogen geen fouten worden gemaakt.”

(MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier