Karl Bonny viert zestigste verjaardag én is twintig jaar burgemeester van Ichtegem

Hier zien we Karl Bonny zoals we hem kennen als burgemeester en advocaat: strak in het pak. © Foto Coghe
Redactie KW

Op 7 maart mocht burgemeester Karl Bonny zestig kaarsjes uitblazen en op 13 maart was hij ook nog eens twintig jaar burgemeester van Ichtegem. Een speciaal jaar dus voor Karl Bonny, die zich op zondagmorgen graag uitleeft op de koersfiets.

Karl Bonny werd geboren in Oostende, maar groeide op in Eernegem waar hij samenwoont met Nancy Debruyne. Hij is trotse vader van Laurent en Maxim, ondertussen al 30 en 33 jaar. Karl is advocaat en ook beide zonen stapten in de voetsporen van hun vader. Na een periode aan de balie kozen beide zonen echter voor het bedrijfsleven. Laurent ging naar de verzekeringswereld en specialiseerde zich in fiscaal recht, terwijl Maxim bij een dienstverlenend bedrijf voor overheidsbedrijven werkt en zich vooral richt op notariële zaken. Maxim woont in Oostende, Laurent in Sint-Amandsberg. Een opvolger in de politiek in Groot-Ichtegem zit er voor Karl dus niet in.

Op de fiets

“35 jaar geleden begon ik hier mijn praktijk en als je ook weet dat ik ondertussen al 30 jaar gemeenteraadslid ben, dan kan je wel spreken van een viervoudige verjaardag“, begint Karl Bonny het gesprek. “Met de jaren is het ambt van burgemeester een fulltime job geworden. Vroeger werd er nog ‘s avonds vergaderd, maar dat is nu wel anders. Men verwacht vandaag, ook van een schepen, 100 procent beschikbaarheid. Daar staat weliswaar een aangepaste vergoeding tegenover, maar omdat een politiek mandaat niet eeuwig duurt, kan ik mijn praktijk als advocaat niet verwaarlozen. Het is dus zaak een goed evenwicht zoeken tussen de politiek en mijn beroep.”

“Elke zondagmorgen ga ik fietsen met vrienden, genaamd De Slechte Moaten”

“Dat geldt uiteraard ook voor mijn enige hobby waar ik tijd voor maak: de fiets. Elke zondagmorgen probeer ik met een groepje vrienden, ‘De Slechte Moaten’, te gaan fietsen. Vanwaar die naam? Omdat we elkaar er al eens af zouden durven rijden. Het tempo ligt soms nogal aan de hoge kant en om goed te kunnen volgen zou ik daarom toch éénmaal in de week moeten trainen. Maar als het de avond voordien laat geworden is, gebeurt het dus wel eens dat ik nog bezweet op een gouden jubileum aankom….”

Tijdens zijn vrije tijd kiest de burgemeester ook graag eens voor een wielertenue. We zien hem in actie op de Lookhuisstraat.
Tijdens zijn vrije tijd kiest de burgemeester ook graag eens voor een wielertenue. We zien hem in actie op de Lookhuisstraat.© Foto Coghe

Woelige politiek

“De politiek kreeg ik mee van mijn vader Maurits, de laatste gemeenteontvanger voor de fusie. Hij nam mij op woensdagnamiddag als kleine jongen af en toe mee naar het gemeentehuis. Het was toen in de politiek een veel woeliger periode dan nu met vaak spanningen, heftige discussies en soms zelfs heuse scheldpartijen en splitsingen van partijen. Na mijn studies, nog tijdens mijn legerdienst, stelde ik mij in 1982 ter beschikking van de plaatselijke afdeling van – toen nog – de CVP. Dat jaar waren er ook verkiezingen en er was nog één plaats open op de lijst, de 17de plaats.”

“Ze vertelden me dat het geen geschikte plaats was voor mij, maar achteraf hoorde ik dat ze wat schrik hadden en vreesden dat deze jonge advocaat het één en ander zou eisen. Maar die verkiezingen liepen slecht af voor de CVP en de partij belandde in de oppositie. Onmiddellijk daarna werd ik wel gevraagd om op de lijst te staan en werd ik verkozen voor de Provincieraad.”

“Zo is mijn politieke carrière gestart. Uiteindelijk werd ik in 1998 burgemeester. Er was afgesproken met burgemeester Gilbert Debreuck dat hij na drie jaar de sjerp zou afstaan. Een unicum in Ichtegem dat zoiets gebeurde na een afspraak tussen twee verschillende partijen. Op papier stond dat de overdracht zou gebeuren op 1 januari 1998, maar door administratieve formaliteiten sleepte dat nog een aantal maanden aan. Maar Gilbert hield woord en gaf de burgemeesterssjerp door.”

Mooie momenten

“De mooiste momenten waren voor mij de stoet ter ere van mijn burgemeesterschap, de dorpskernvernieuwing en kasseileggersplein in Eernegem met de reus Mutse en hoe de bevolking daar in meeleefde, ons dorp van de Ronde in 2006, onze erkenning als straffe gemeente in 2017 en onze overwinning in de Challenge van de Vlaamse Gemeenschap bij de doortocht van de Ronde van Frankrijk….”, somt Karl Bonny op. “Daartegenover staan natuurlijk ook slechte momenten met een rallyongeval in Bekegem waar toen twee doden en zwaargewonden gevallen zijn. Mijn voornaamste zorgen zijn veiligheid en verkeersveiligheid. Als het regent sneeuwt of stormt, kan ik inschatten wanneer het problematisch wordt. Als het maar blijft regenen, word ik daar ‘s nachts soms wakker van.”

“Wat betreft de toekomst ga ik er de komende zes jaar zeker nog eens voluit tegenaan. Ook mijn praktijk ga ik zo lang mogelijk proberen uit te oefenen. Ik trek graag naar de rechtbank en ik kan genieten van een goed pleidooi, een vrijspraak of een gewonnen burgerlijke zaak.”

(Rudi Ilegems)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier