Kan complex Sportspoor de parkeerdruk aan?

De derde kleuters van VBS SPWE hoeven maar de straat over te steken voor hun wekelijkse zwemavontuur. © SLW
Redactie KW

Met een tot de nok gevulde raadzaal kon de Wevelgemse gemeenteraad van maart rekenen op heel wat interesse. Wellicht zat de opdracht van de hogeschool voor sociaal werk daar voor iets tussen. En wellicht waren de toehoorders ook benieuwd naar het nieuws rond de grootste investering van de afgelopen 15 jaar, de bouw van een nieuw zwembad. Dat komt er in 2021 en zal net geen 10 miljoen euro kosten.

Zoals geweten wordt het zwembad gebouwd op het sportcomplex Sportspoor. Een tongtwister, zeg maar eens driemaal ‘Sportspoor’ na elkaar. Het zwembad zal de gemeente maximaal 8.800.000 euro kosten, dankzij een doordacht opgebouwd dossier kon de gemeente daarbovenop een Vlaamse subsidie van 1.027.875 euro binnenhalen.

Schepen van Sport Geert Breughe (CD&V) preciseerde dat de gemeente kiest voor de formule ‘design & build’ waarbij dezelfde partij zowel het ontwerp maakt als de werken uitvoert. Een aantal punten in het lastenboek is bewust vaag gehouden om zo de creativiteit van de kandidaten te stimuleren. Gezien de omvang van de investering, kunnen ook kandidaten uit andere Europese landen meedingen.

“Volleybal, basketbal en voetbal zorgen nu al voor heel wat bezoekers”

“Vast staat dat er een 25-meterbad komt en twee polyvalente lokalen die onder meer als klas kunnen gebruikt worden”, zegt schepen Breughe. “Daarnaast komt er een recreatief gedeelte waarbij gemikt wordt op gezinnen met kleine kinderen. Het zwembad wordt geïntegreerd in het Sportspoor-complex waar naast de voetbalvelden, ook een beachvolleybalveld en een nieuwe atletiekpiste worden aangelegd. In het nieuwe zwembadcomplex zijn douches voorzien die ook van buitenaf, voor de buitensporters, toegankelijk zijn.”

Impact op omgeving

De oppositie stelde zich vragen bij de verkeersdruk die het nieuwe zwembad mogelijk met zich zal meebrengen. “Op zaterdag en zondag staan de parkings al vaak vol”, wist Carlo De Winter (Groen) te vertellen. “Volley-, basket- en voetbal zorgen nu al voor heel wat bezoekers.”

Schepen Breughe antwoordde dat hij die bezorgdheid deelt: “Maar we hebben momenteel geen antwoord. Er is geen megaparking, de parkeerplaatsen liggen verspreid rond Sportspoor. Ook in het verleden, toen basketteam Power in eerste nationale speelde, was er heel wat parkeerdruk. Ook toen bleek die niet onoverkomelijk.”

Filip Daem (N-VA) wees op het grote aantal extra verplaatsingen op de N8. Heeft men wel degelijk rekening gehouden met de impact op de omgeving, vroeg hij zich af. Waarmee hij de keuze van de locatie andermaal in vraag stelde. “Het zwembad is wel centraal gelegen”, repliceerde de schepen. “Binnen een straal van een kilometer wonen er 6.500 inwoners, binnen een straal van twee kilometer zijn dat er zelfs 15.000. Dat is de helft van de Wevelgemse bevolking. En twee kilometer lijkt me overbrugbaar, zeker per fiets.”

(Stefaan Lernout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier