Jong VLD wil gemeenteraad voor en door kinderen in Waregem

Steven Devloo, Maxim Laporte en Laurens Snauwaert van Jong VLD pleiten voor een kindergemeenteraad in Waregem. © HDV
Redactie KW

Thomas Vaernewyck en zijn collega’s van Jong VLD voerden in de hal van het stadhuis actie voor de oprichting van een kindergemeenteraad zoals die ook in andere gemeenten en steden actief is.

In het verleden werden al enkele pogingen ondernomen om een kindergemeenteraad op te richten, maar nu willen de Jonge Liberalen er zelf deftig werk van maken. Waregem heeft al jaren een jeugdraad, maar een kindergemeenteraad is toch nog iets anders. Het gaat om een organisatie van leerlingen van de basisscholen uit de stad en de deelgemeenten waarbij aan het begin van elk schooljaar in elk school twee leerlingen worden verkozen uit het vijfde of zesde leerjaar. Zij vertegenwoordigen de onderwijsinstelling waar ze naar school gaan en noteren voorstellen van hun klaskameraden om die in de kindergemeenteraad te lanceren waarna ze bij de schepen van Jeugd terechtkomen.

“In de jeugdraad komen de kinderen van de lagere scholen eigenlijk niet aan bod“, zeggen de Jong VLD’ers. “Daarom is er een specifieke organisatie nodig die dat wel doet en waar burgemeester en schepenen ook voorstellen kunnen oppikken om ze te laten uitwerken. Dat kunnen zaken zijn die met hun eigen school te maken hebben, maar ook punten waar iedereen belang bij heeft, maar waaraan misschien niet wordt gedacht.”

Buurtwerking

Waregem en de deelgemeenten tellen in totaal achttien basisscholen. Die moeten in de kindergemeenteraad allemaal een vertegenwoordiging hebben. Daar wijst schepen van Jeugd Jo Neirynck (CD&V) in elk geval op. Hij merkt ook op dat de kinderen onder andere bij de inrichting of modernisering van een speelpleintje wel worden betrokken via de buurtwerking. Het schepencollege zal in elk geval de vraag van Jong VLD behandelen.

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier