Jonas Van D’Huynslager is jongste schepen ooit in het college van Oostrozebeke

Jonas Van D'Huynslager met zijn vriendin Sien Gheysen en hun hond Vizsla. © CLY
Redactie KW

Met zijn 24 jaar is Jonas Van D’Huynslager niet alleen de benjamin van het nieuwe schepencollege, hij is ook de jongste schepen ooit in de geschiedenis van het Mandeldorp. Voor Jonas was het zijn eerste deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen, waarbij hij meteen een schepenambt in de wacht sleepte. Niet alleen het plotse vertrek van ex-burgemeester Karl De Clerck heeft daar veel mee te maken, vooral zijn 496 voorkeurstemmen was de reden van zijn snelle promotie.

Over de politieke carrière van Jonas valt uiteraard weinig te berichten, aangezien hij nagenoeg geen politieke voorgeschiedenis heeft en op dat gebied nog alles moet leren. Ook kreeg hij de interesse voor de dorpspolitiek niet van thuis uit mee. Zijn stap in de politiek vloeit voort uit zijn 17 jaar durend engagement in het verenigingsleven.

Privé

Jonas Van D’Huynslager is een rasechte Oostrozebekenaar, geboren op 21 december 1993. Hij is de zoon van Franky Van D’Huynslager en Mireille Defoer uit de Kouterstraat. Hij heeft nog een broer Jarne (20). Jonas woont sinds een paar jaar in de Dalakkerstraat met zijn vriendin Sien Gheysen uit Sint-Eloois-Winkel.

Loopbaan

Jonas is beroepshalve onderwijzer en geeft al een paar jaar fulltime les aan Mandelbloesem in het derde leerjaar. Ook zijn vriendin geeft momenteel les aan dezelfde school. Jonas heeft een zwak voor de vakken wiskunde en wereldoriëntatie.

“De jeugdwerking was voor mij een enorme verrijking”, aldus Jonas. “Daar groeide het bewustzijn dat een belangeloos engagement voor een goed draaiende KSA meer zin gaf aan mijn leven. Toen de vraag zich stelde of ik dat engagement wou voortzetten binnen de plaatselijke gemeenschap door in de politiek te stappen, heb ik geen ogenblik geaarzeld. Het was ex-burgemeester Karl De Clerck die me een goed jaar geleden die vraag stelde. Of ik lang heb nagedacht over de eventuele gevolgen van die keuze? Eigenlijk niet. Ik zag de stap naar de dorpspolitiek als een naadloze overstap van het ene engagement naar het andere. Ik wist dat ik niet eeuwig bij de KSA kon blijven om er de rol van schoonmoeder te spelen en had al langer nagedacht over een ander engagement in het verenigingsleven. Die vraag kwam eerder als een godsgeschenk, al wist ik toen nog niet of die toezegging enig gevolg zou krijgen. Pas nu dringt het stilaan door welke de gevolgen zijn van de keuze die ik gemaakt heb. Dat ik onmiddellijk een schepenambt zou krijgen, had ik absoluut niet verwacht. Ik was er ook niet op voorbereid, maar ik ben er mijn kiezers enorm dankbaar voor.”

Ik wist dat ik niet eeuwig bij de KSA kon blijven om er de rol van schoonmoeder te spelen

Of de combinatie met de job als fulltime onderwijzer in het derde leerjaar van Mandelbloesem wel haalbaar is? “Ik wist dat binnen het onderwijs de mogelijkheid bestaat om politiek verlof op te nemen. Ik heb dat dan ook onmiddellijk gedaan. Dat betekent dat ik twee voormiddagen thuis blijf om aan mijn dossiers te werken en zo de tijd kan nemen om die in te studeren. Dat is absoluut nodig, gezien mijn geringe politieke ervaring.”

Wandelen met de hond

Het spreekt voor zich dat de 24-jarige schepen Jonas Van D’Huynslager naast politiek en zijn job in het onderwijs ook nog wat tijd overhoudt om lekker uit te waaien en met andere zaken bezig te zijn. “Wij hebben hier in Oostrozebeke een paar jaar geleden een huis gekocht in de Dalakkerstraat. Wie een huis koopt, weet dat er af en toe wel eens iets moet hersteld worden en dat de tuin, ook al is die niet zo groot, geregeld wat onderhoud vergt. Ik ben ook een moderne man, wat betekent dat ik mijn deel in het huishouden op mij neem, want ook mijn vriendin heeft een fulltime job in het onderwijs. Mijn grootste hobby sinds ik afscheid nam van de KSA is de opvoeding van onze hond. We hebben een jachthond gekocht en aangezien hij nog jong en speels is, moeten we hem manieren aanleren. Het liefst ga ik met hem op wandel. We hebben ook kippen die zorgen voor de verwerking van de tafelrestjes en ook die dieren moeten onderhouden worden. Reizen doen we graag, maar het hoeven geen verre, avontuurlijke trips te zijn. We houden van een kort reisje om er even tussenuit te zijn.”

“Ook ons gezinsleven zal daar niet onder lijden, aangezien er nog geen kinderen zijn en mijn vriendin Sien Gheysen ook in het onderwijs staat en in dezelfde school les geeft. Hoe dan ook ben ik van plan om er honderd procent voor te gaan. Elk dossier dat onder mijn bevoegdheid valt, moet ik voor honderd procent beheersen. Vergeet niet dat wij in een heel krappe meerderheid zitten met slechts één zetel op overschot, wat betekent dat wij nauwgezet op de vingers gekeken zullen worden en wij ons geen verkeerde beslissingen kunnen permitteren. Wij moeten als één man achter de groep staan en elkaar voor honderd procent steunen, anders wordt het een heel moeilijke bestuursperiode.”

“Mijn bevoegdheden liggen me na aan het hart”

We vroegen de piepjonge en onervaren schepen hoe hij tegenover zijn nieuwe bevoegdheden staat. “Ik weet dat ik de jongste schepen van Oostrozebeke ooit ben, bovendien was het mijn eerste deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen. Meteen een schepenambt betekent ook voor mij een heel grote stap, want ik heb geen politieke voorgeschiedenis en ik heb ook de evolutie van de huidige dossiers niet meegemaakt. De grote achterstand moet ik nu via studiewerk proberen in te halen. Wat mijn huidige bevoegdheden betreft, kan ik alleen maar gelukkig zijn. Als tweede schepen krijg ik de belangrijke portefeuilles van Jeugd- en Speelpleinwerking, Sport, Automatisering en Informatica en Bibliotheek aangevuld met enkele kleinere bevoegdheden zoals Feesten en Kermissen, Wijkwerking en Toerisme. Eigenlijk zijn het stuk voor stuk items die me na aan het hart liggen en waarvan ik wel al een beetje op de hoogte was.”

Meer schwung in jeugdhuis

“Vanzelfsprekend ben ik met Jeugd echt in de wolken, want dat is echt mijn ding. Ik ken het reilen en zeilen van de plaatselijke jeugdbewegingen als mijn broekzak. Ik weet hoe hun accommodatie eruitziet en wat de noden zijn. Op gebied van accommodatie is er de laatste jaren echt veel gebeurd. Denk maar aan een compleet nieuwe thuis voor Chiro De Ginste met een ruim aangelegd speelplein. Ook de KLJ heeft een nieuw lokaal, dus wat de accommodatie betreft heeft de Oostrozebeekse jeugd zeker geen klagen. Er is ook een mooi jeugdhuis, alleen moet er opnieuw wat schwung in komen. Ik weet wat er leeft bij de jongeren. Hen helpen, ondersteunen en begeleiden is mijn motivatie om aan politiek te doen.”

“Wat me ook heel na aan het hart ligt, al valt dat niet binnen mijn bevoegdheid, is dat iedereen zich veilig kan verplaatsen in Oostrozebeke. Voldoende wandel- en fietspaden zijn heel belangrijk en daar wordt ook iets aan gedaan. Denk maar aan de aanleg van een dubbel fietspad langs de Gentstraat tot de grens met Meulebeke en Dentergem. Hoe dan ook is het mijn ambitie om naar iedereen te luisteren en met iedereen samen te werken. We moeten samen projecten en evenementen organiseren, zodat iedereen zich veilig en goed voelt in onze gemeente.”

(Julien Cluyse)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier