Johan Verstreken neemt afscheid van de politiek

Johan Verstreken vindt het tijd om de politieke fakkel door te geven. © RN
Redactie KW

Het was al duidelijk dat hij niet op de CD&V-lijsten voor 26 mei stond, maar nu maakt Johan Verstreken (54) zelf zijn afscheid van de politiek bekend. “De tijd is rijp om de fakkel door te geven”, zegt hij. In een eerder interview had hij het over zijn gezondheidsproblemen.

“Na wijs beraad heb ik, ondanks het feit dat mij door de partij en viceminister-president Hilde Crevits een verkiesbare plaats werd aangeboden, beslist om te stoppen met politiek”, zegt Johan Verstreken. “In onze regio heel wat nieuwe, jonge gepassioneerde talenten klaar, die ik ten volle wil ondersteunen.”

“Nieuwe uitdaging”

“Toen ik in 2000 de stap zette naar de politiek, zei ik in bijna alle interviews dat je op tijd en stond de fakkel moet doorgeven. De tijd is rijp om die fakkel door te geven aan mensen die hebben aangetoond dat ze er met dezelfde gedrevenheid en enthousiasme voor willen gaan.”

“Wat de toekomst voor mij brengt staat nog niet vast, maar ongetwijfeld kruist een nieuwe uitdaging op termijn mijn pad“, aldus Johan Verstreken, die er nog aan toevoegt dat die nieuwe uitdaging wellicht in de creatieve sector zal zijn.

Gezondheidsproblemen

Johan Verstreken geeft nu geen interviews, maar verwijst wel naar het ‘Mercatorgesprek’ dat De Zeewacht Kust in februari 2018 met hem had. Daar vertelde hij openhartig over de gezondheidsproblemen waar hij mee kampt. Die verklaren nu mee zijn beslissing om met de politiek te kappen. In 2016 lag de politicus een tijd in het ziekenhuis na een darmbloeding. Dat veranderde zijn leven.

“Ik heb leren leven met energietekort. Doseren is het sleutelwoord en het zal voor de rest van mijn leven zijn. Ik zou van de dokter maar halftijds mogen werken, maar ik wil niet klagen, niet trunten. Zo ben ik opgevoed”, vertelde hij toen. “Presenteren en debatten modereren, dat doe ik niet meer. In het begin had ik daar een schuldgevoel over. Vroeger zei ik enkel nee als ik niet vrij was, nu ook omdat het lichamelijk niet gaat. De politiek, dat is topsport als je het goed wil doen.”

“Geen deugd meer van ruzies”

“Vorig jaar zei ik mijn medewerkster dat ze mijn agenda vol mocht zetten met nieuwjaarsrecepties. Tot in april ging ik ook meerdere keren per week ergens spreken. Maar daarna kreeg ik op mijn donder van mijn dokter, want maanden had ik niets van energie meer. Het afgelopen jaar deed ik niet één ochtendvergadering meer. Ik durf nu zeggen dat het niet gaat. Ik heb ook geen deugd meer van ruzies en discussies in het parlement. Er wordt vaak showbizzpolitiek gevoerd. Ik hou meer van verbinden dan van mensen tegen elkaar opzetten. Maar vroeger kon ik goed om met discussies, nu ga ik zweten en krijg er steken in mijn darmen van.”

Oostendenaar Johan Verstreken was jarenlang radio- en televisiepresentator, maar zetelt sinds 2004 in het Vlaams Parlement en sinds 2013 in de Senaat. Dat blijft zo tot de verkiezingen van mei. Hij was van 2001 tot 2006 ook schepen in Oostende.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier